
Preprosto, domače in dobro.
Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20–25 minut.
Sestavine
– 250 g rjavega riža
– 2 korenčka
– pločevinka paradižnika
– 2 pesti zamrznjenega graha
– 500 g svinjine (vrat ali stegno)
– poper, kumina, 2 stroka česna, peteršilj
– jušna osnova ali voda
Priprava
1. Korenček narežemo in prihranimo.
2. Meso narežemo na manjše kose, stresemo v kozico in po potrebi na malo maščobe na hitro popražimo. Potresemo ga s soljo, mleto kumino in poprom. Premešamo.
3. V kozico stresemo še korenje in riž, premešamo, počakamo, da postekleni, nato vmešamo vložen paradižnik, zalijemo z jušno osnovo ali vodo in pokrito kuhamo, da se riž zmehča.
4. Malo pred koncem kuhanja v rižoto dodamo zamrznjen grah, strt česen in odkrito kuhamo še 5 minut, da grah ostane privlačno zelene barve.
5. Nazadnje vmešamo peteršilj in ponudimo s solato iz endivije s koruzo.
Nasvet: Hitreje gre, če meso narežete na manjše kose in izberete riž, ki se skuha v 10 minutah. Poiščite v trgovini.
Naredimo vnaprej: Meso s korenčkom narežite na manjše kose, popecite v ponvi in podušite s paradižnikom in malo vode. Solite, začinite. Tako pripravljeno mesno omake shranite v hladilniku do naslednjega dne, ko vanjo zamešate le še riž.
Ali ste vedeli: Rjavi riž je malo obdelan in vsebuje obilje vlaknin. Praviloma zahteva daljši čas kuhanja, vendar so na policah trgovin tudi zavitki riža, ki potrebuje le 10 minut kuhe.
Naslovna fotografija: Krištof Koman