Rjavi riž z zelenjavo in svinjino

Preprosto, domače in dobro.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20–25 minut.

Sestavine

– 250 g rjavega riža
– 2 korenčka
– pločevinka paradižnika
– 2 pesti zamrznjenega graha
– 500 g svinjine (vrat ali stegno)
– poper, kumina, 2 stroka česna, peteršilj
– jušna osnova ali voda

Priprava

1. Korenček narežemo in prihranimo.

2. Meso narežemo na manjše kose, stresemo v kozico in po potrebi na malo maščobe na hitro popražimo. Potresemo ga s soljo, mleto kumino in poprom. Premešamo.

3. V kozico stresemo še korenje in riž, premešamo, počakamo, da postekleni, nato vmešamo vložen paradižnik, zalijemo z jušno osnovo ali vodo in pokrito kuhamo, da se riž zmehča.

4. Malo pred koncem kuhanja v rižoto dodamo zamrz­njen grah, strt česen in odkrito kuhamo še 5 minut, da grah ostane privlačno zelene barve.

5. Nazadnje vmešamo peteršilj in ponudimo s solato iz endivije s koruzo.

Nasvet: Hitreje gre, če meso narežete na manjše kose in izberete riž, ki se skuha v 10 minutah. Poiščite v trgovini.

Naredimo vnaprej: Meso s korenčkom narežite na manjše kose, popecite v ponvi in podušite s paradižnikom in malo vode. Solite, začinite. Tako pripravljeno mesno omake shranite v hladilniku do naslednjega dne, ko vanjo zamešate le še riž.

Ali ste vedeli: Rjavi riž je malo obdelan in vsebuje obilje vlaknin. Praviloma zahteva daljši čas kuhanja, vendar so na policah trgovin tudi zavitki riža, ki potrebuje le 10 minut kuhe.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Testenine z gobami, slanino in gorgonzolo

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana