Odprta Kuhinja

Šakšuka: klasika z jajci in paradižniki malce drugače

Odpri galerijo
A+   A-
Preprosta klasika, ki jo pripravimo v dneh, ko je na vrtu obilje paradižnikov, postane pravi presežek, če ji s čiliji odmerimo ravno prav ostrine.


Na šakšuko, v katero zajamemo podobne sestavine kot vsem znani sataraš, nas je spomnila Ailia Wagner iz Kanade. To poletje se mladenka mudi na Gorenjskem, kjer na kmetiji dobrine.goods skupaj z ostalimi prostovoljci pomaga pri delu na kmetiji.

Tako so vse glavne sestavine za šakšuko s fotografij – jajca, paradižniki, paprika in čebula – pridelani na tej kmetiji, ki jo na Bohinjski Beli vodi mladi par. O tem, zakaj sta se Kim Benkovič in Juš Pavlovski odločila za regenerativno kmetovanje, si lahko podrobneje preberete v tem članku.

Na kratko pa: pred štirimi leti je mlad par začel oživljati kmetijo, kjer je bilo pred dvema generacijama kmetovanje v ospredju, zatem pa je ta dejavnost začela zamirati.

Prostovoljce z vsega sveta, ki pomagajo pri delu na kmetiji, sta naša sogovornika poiskala prek platforme WorkAway, kjer sta svojo zgodbo opisala z besedami: »V dolini na obrob­ju narodnega parka, na zahodnem bregu reke Save Bohinjke, obdani z gosto gozdnato planoto in skrajnimi vzhodnimi deli Julijskih Alp, oživljava spečo kmetijo. Ideja o alternativni obdelavi zemlje je v našem okolju še nerazumljena. Za idejo sva se zavzela in zaupali so nama družinsko zemljo.«

A gremo nazaj k šakšuki. Kot zapisano, jo je na Bohinjski Beli pripravil Kanadčanka Ailia Wagner, ki je povedala: »Navdih sem poiskala v severnoafriški jedi. V ospredju so tokrat slastni paradižniki, ki smo jih pravkar nabrali na vrtu, in jajca, ki so jih znesle kokoške na kmetiji tu na Bohinjski Beli.«

Še naš namig: ta preprosta klasika, ki jo pripravimo v dneh, ko je na vrtu obilje paradižnikov, postane pravi presežek, če ji s čiliji odmerimo ravno prav ostrine.

Šakšuka


Za 4 osebe.

 • 4 jajca

 • 3–4 srednje veliki paradižniki

 • 2 papriki

 • srednje velika čebula

 • 1–2 žlici paradižnikovega koncentrata

 • žlička gorčice

 • mleta paprika, mlet čili

 • malo origana, lovorov list

 • naribana lupinica pol limone

 • malo olja

 • sol


Priprava


1. Na olju počasi prepražimo na tanko narezano čebulo, ki ji primešamo paradižnikov koncentrat.

2. Nato dodamo na kocke narezane paradižnike, na tanko narezano papriko in druge sestavine (razen jajc). Med mešanjem pražimo nekaj časa, da tekočina malo povre.

3. Nato na vrh ubijemo jajca, pokrijemo posodo in počakamo, da se jajca poširajo. Ne mešamo več!

4. Postrežemo s kruhom ali kuskusom.
Priporočamo še: Maroulosalata: zelena grška solata, ki bo postala vaša stalnica

Deloindom.si: Tiktok trik s pralnim strojem, ki se ga lotevajo vsi na spletu
Datum Objave: 4.9.2023 ob 12:09

Več iz te teme:

jajcaparadižnikšakšuka

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.