Odprta Kuhinja

Šalovska sladica

A+   A-
Izjemno okusna jagodna sladica.


Sestavine


- 2 dl sladke smetane
- 4 žlice sladkorja
- pest svežih sivkinih popkov ali cvetov
- 2 jajci, 2,5 dl mleka, 2 žlici mehke moke
- skodelica svežih gozdnih jagod
- 2 žlici konopljevega likerja
- 4 stekleni kozarci za sadno kupo

Priprava


1. Sladko smetano, 2 žlici sladkorja in večino sivkinih popkov ali cvetov zavremo, pustimo, da se ohladi, in precedimo. Nalijemo v plastično posodo in postavimo v zamrzovalnik za 1–2 uri, vmes vsakih 10 minut premešamo, da dobimo gosto ledeno kašico.

2. Medtem naredimo iz 2 beljakov sneg. Zavremo 1,5 dl mleka.

3. Rumenjaka penasto umešamo z 2 žlicama sladkorja, 2 žlicama moke in 1 dl mleka in dodamo v vrelo mleko, ki smo ga odstavili. Med mešanjem kuhamo na rahlem ognju tako dolgo, da se zgosti. V vročo kremo takoj narahlo umešamo sneg.

4. Jagode zmešamo s konopljevim likerjem, med mešanjem jih lahko z vilicami malo stisnemo, da spustijo sok in jih razdelimo na dno kozarcev. Prekrijemo jih z vročo jajčno kremo. Pustimo, da se ohladi, nato na vrh z žlico naložimo sivkino ledeno kašico. Okrasimo s preostalimi sivkinimi popki ali cvetovi.

Koristen nasvet: Namesto z gozdnimi jagodami lahko sladico pripravimo tudi z vrtnimi, le da jih prej narežemo na koščke. Če pripravljamo sladico za otroke, opustimo liker in jagode morda samo malo sladkamo. Namesto konopljevega likerja lahko uporabimo tudi katerega drugega.

Fotografija: Uroš Hočevar
Recept: Tatjana Novak
Poizkusite še: Torta pavlova z jagodami, ki se ji ni mogoče upreti
Datum Objave: 8.5.2019 ob 15:05

Več iz te teme:

jagodešalevska sladica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja