Odprta Kuhinja

Sardele v koruzni moki

Odpri galerijo
A+   A-
Hrustljave sardele bodo odličen obrok na veliki petek, ko je zapovedan post.



Sardele v koruzni moki so bile na petek pred veliko nočjo tradicionalno na mizi na Zelenem krasu (na Notranjskem). Rihard Baša, avtor knjige Po domače včasih malo drugače, ki opisuje kulinariko teh krajev, pripoveduje: »Pri nas so bile sardele vedno prisotne. Luka Reka je bila dovolj blizu, da so furmani dostavljali sveže. Tudi v nekdanji državi, Jugoslaviji, je po vasi zakrožil avtomobil, ki je pripeljal svežo ribo iz sosednega Kvarnerja. »Ribe, ribe, friške ribe,« se je razlegalo in čez kako uro je že zadišalo po ocvrtih sardelah.«

Naj te dni po okusih krajev Zelenega krasa zadiši tudi v vaši kuhinji.
Recept je delček prispevka Kulinarične razglednice iz Slovenije: velika noč na Zelenem krasu

Sestavine



  • sveže sardele

  • koruzna moka (ne zdrob, temveč moka)

  • sol

  • olje za cvrtje

  • limona


Priprava


1. Sardele očistimo, odcedimo in povaljamo v koruzni moki.

2. Segrejemo olje in vanj polagamo sardele. Na hitro jih zapečemo, odlagamo jih na papirnato brisačo, da popije odvečno maščobo.

3. Solimo in postrežemo z rezino limone.
Namig: Zraven se poda kos dobrega črnega kruha in skleda poljubne solate. Za tiste, ki vam cvrtje ni po volji, pa je rešitev v tem, da pomokane sardele položite na pekač, obložen s peki papirjem, in jih spečete v pečici pri 180 stopinjah.

Priporočamo še: Naravno barvanje pirhov z borovnicami

Besedilo in recept: Rihard Baša
Nasovna fotografija: Simon Avsec
Datum Objave: 9.4.2020 ob 17:04

Več iz te teme:

sardeleRihard Baša

Naročite se na e-novice:

Goga Gordana SredojevićAvtor na portalu Odprta kuhinja