Odprta Kuhinja

Se še spomnite: mlečni močnik, kot so nam ga kuhale babice

Mlečni močnik našega otroštva (Foto: Ana Bulat)
Odpri galerijo
A+   A-
Močnik je preprosta tradicionalna jed, ki jo pripravimo v različnih okusih; otroci imajo najraje mlečnega, skuhamo pa ga lahko tudi v jušni osnovi.

Močnik je ena od tipičnih slovenskih močnatih jedi, kakršne so bile nekoč na mizi vsak dan. Gospodinja je potrebovala moko in jajca pa malo soli, in iz teh sestavin je pripravila brezštevilne jedi, med njimi močnik, to so v juhi zakuhani osukanci iz moke in jajc. Danes je jed skorajda pozabljena in precej srečno roko je treba imeti, da najdemo gostilno, kjer jo še pripravljajo. Ker pa je silno preprosta, si okuse starih časov brez težav ustvarimo v domači kuhinji. Če povprašamo izkušene, nam bodo povedali, da je močnikov več vrst, najbolj priljubljen je (bil) mlečni, ponekod so mu rekli tudi mlečna juha ali kar mlečna župa. Zlasti otroci ga bodo snedli z veseljem, če vanj stresemo žličko sladkorja ali ga potresemo s čokolado v prahu, za prijetno aromo pa dodamo še malo cimeta v prahu. Tako dobimo pravzaprav sladico. Da bo okus še bolj poln, mu dodamo še nekaj kosmov masla. Tak močnik je imeniten zajtrk, ki se prileže zlasti v hladnih dneh. Sicer pa ga lahko naredimo tudi na zelenjavni ali mesni jušni osnovi.

Osukani močnik

Glede na način priprave je najbolj preprost navadni osukani močnik. Jajca in moko, ki smo jo malce solili, premešamo z roko ali vilicami, da dobimo mehko zmes, ki pa je ne zamesimo v testo, temveč mora ostati v svaljkih oziroma grudicah. Biti mora toliko kompaktna, da lahko iz nje z rokami oblikujemo oziroma natrgamo majhne svaljke oziroma osukance. Te stresemo v vrelo tekočino, bodisi mleko bodisi juho, in na majhnem ognju kuhamo, dokler ne splavajo na površje. Manjši svaljki bodo kuhani v desetih minutah, v tem času se bo tudi jed zgostila. Temu osnovnemu receptu lahko dodamo še druge sestavine, izjemno okusen je močnik, v katerem moki in jajcu dodamo skuto.

Osnova so moka, jajca, sol in tekočina, v katero ga zakuhamo. (Foto: Claudioventrella/Getty Images)
Osnova so moka, jajca, sol in tekočina, v katero ga zakuhamo. (Foto: Claudioventrella/Getty Images)

Zaroštani močnik

Ponekod so si za pripravo vzeli malo več časa in ponudili zaroštani oziroma, če se izrazimo v sodobnem jeziku, prepraženi močnik. Pripravimo ga po osnovnem receptu, le da osukance iz moke in jajc najprej na hitro prepražimo v večji ponvi na vroči maščobi. Posebno okusni bodo, če uporabimo surovo maslo. Pri tem je pomembno, da je v posodi dovolj prostora, da se usukančki med seboj ne sprimejo, temveč da se enakomerno zapečejo z vseh strani. Zaroštane svaljke zakuhamo tako kot sveže, v mlečno ali v jušno osnovo. Popečemo lahko vse svaljke ali le del njih, preostale pa samo skuhamo.

Močnik je še posebno slasten, če ga pripravimo z jabolčno čežano. (Foto: Barbara Šabeder Jančič)
Močnik je še posebno slasten, če ga pripravimo z jabolčno čežano. (Foto: Barbara Šabeder Jančič)

Mlečni močnik

Močnik nam v spomin prikliče gosto sladkasto jed bele barve, recept lahko tudi priredimo: prav tako bo okusen iz drugih vrst moke, svaljke pa lahko naredimo brez jajc, tako da moko zmešamo z vrelo vodo. Mlečni močnik postrežemo topel, okusen je tudi hladen. Če ga grejemo, pazimo, da to naredimo pri nizki temperaturi, saj se mleko hitri zasmodi. Priporočamo uporabo kakovostne posode, med kuhanjem in gretjem pa ga mešamo s kuhalnico ali, še bolje, z metlico.

Za 4 osebe.

  • 200 g moke
  • 2 jajci
  • 1 žlička soli
  • 1 l mleka
  • sladkor, čokolada v prahu

Priprava

  1. Mleko presejemo v skledo, dodamo sol in premešamo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Premešamo z rokami in gnetemo, da nastanejo majhne kepice oziroma svaljki.
  2. Mleko zavremo, malo solimo, po želji sladkamo.
  3. Svaljke nežno stresemo v mleko, premešamo in na majhnem ognju kuhamo približno deset minut. Vre naj počasi, da se mleko ne bo prijelo na dno posode.
  4. Močnik je najboljši, če nekaj časa stoji, saj se bo tako še nekoliko zgostil. Razdelimo v skodelice in zraven ponudimo jabolčno čežano. Po želji ga potresemo s čokolado ali kakavom in cimetom.

Namig: Namesto bele pšenične moke lahko uporabimo tudi ajdovo ali katero drugo.

Priporočamo še: Skrivnost, da bodo palačinke vedno perfektno uspele

Datum Objave: 7.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

slovenska kuhinjamlekozajtrkmočnikzaroštan močnikosukan močnik

Naročite se na e-novice:

Alenka KociperAvtor na portalu Odprta kuhinja