Odprta Kuhinja

Sir za žar: 5 idej, kako ga pripraviti, da bo nepozabno dober

Foto: Mariha-kitchen/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Hiter vodnik, kako pravilno pripravimo sir za žar, zraven pa še ideje, kako z njim obogatiti vsakodnevno kuharijo.


Rezine sira, ki ohranijo svojo obliko, so pogosto na jedilniku. Sploh v sezoni žara, ko pri mnogih nadomestijo mesni del ali pa se pečeni koščki znajdejo na lahkotnih poletnih solatah. A možnosti za pripravo je mnogo več od tega, zato danes delimo namige, kako sprostiti domišljijo, ko je na vrsti sir za žar. Prvo pravilo pa je: ne pecite ga v opekaču za kruh, saj bo rezultat le posušen podplat.

V ponvi


Ko sir pečemo v ponvi, uporabimo tisto z neoprijemljivim premazom, zato dodajanje maščobe pri peki ni potrebna. Sir se bo na zunanji strani hrustljavo in zlato zapekel, znotraj pa postal mehak.

Iz pečice


Sir za žar lahko spečemo tudi v pečici, kjer bo pri 200 stopinjah nared v približno 15 minutah. Odličen bo, če ga bomo marinirali skupaj z zelenjavo, dodali začimbe in vse skupaj spekli. Ko uporabljamo sestavine, ki v pečici potrebujejo več kot 15 minut, sir preprosto dodamo proti koncu.

Na žaru


Tudi pečen na žaru bo fantastičen, pozorni pa moramo biti, da ga prej premažemo z oljem, da se rešetk ne oprime preveč. Olju dodamo tudi nasekljana zelišča in začimbe, da bodo grižljaji bogatejšega okusa.

Kaj pa ideje za pripravo?


Nabodala


Sir narežemo na enako velike kose kot zelenjavo, npr. bučke, jajčevci, češnjev paradižnik ali rahlo pokuhan mladi krompirček. Vse skupaj mariniramo v oljčnem olju z začimbami in zelišči, nataknemo na lesene paličice in opečemo z vseh strani.

Zelo dobra marinada za tako pripravljen sir na žaru bo iz nasekljanega česna in nasekljanega šopka peteršilja, soka limone, žlice nasekljanih kaper, oljčnega olja, soli in popra. Mešanico prelijemo čez zelenjavo in sir, pomešamo in pustimo, da se oplaja kakšnih 20 minut. Nato naredimo ražnjiče in vse skupaj spečemo. Malce marinade lahko pustimo na strani, da z njo še enkrat prelijemo že pečeno jed.

Foto: Mariha-kitchen/Getty Images
Foto: Mariha-kitchen/Getty Images

Tortilje


Namesto da koščke sira in zelenjave nabodete na lesene paličice, lahko vse skupaj le popečete na ponvi ali v pečici, nato pa nadevate na tortilje. Te najprej popecite na ponvi in jih premažite s humusom, kajmakom ali kislo smetano z zelišči. Zares hitro kosilo za vsak dan!

Foto: DronG/Getty Images
Foto: DronG/Getty Images

Ocvrti sir


Tudi to je možnost, ko ne štejemo kalorij. Kako ga naredimo? Sir za žar narežemo na palčke, jih enakomerno povaljamo v moki, ki smo jo začinili in obogatili s poprom, česnom v prahu, čilijem, sumakom, lahko tudi s karijem v prahu, sezamom … Potopimo v vroče olje za toliko časa, da se zlato rumeno zapečejo. Ponudimo ob osvežilni jogurtovi pomaki in solati. Sir lahko odenemo tudi v pivsko testo.

Foto: bhofack2/Getty Images
Foto: bhofack2/Getty Images

Izboljšava s pršutom ali panceto


Mesojedi bodo prišli na svoj račun, če bomo kose sira ovili v pršut ali panceto in jih šele nato popekli. Ali pa ravno obratno: sir najprej marinirali in popekli, nato pa ga ovili v mesne delikatese in ponudili na solati, v kateri se bodo še posebno prilegli tudi kosi na žaru opečenih breskev ali nektarin. Tako pripravljeni kosi sira, okrašeni z rukolo, so lahko tudi del pladnja s kanapeji, s katerimi boste naredili dober vtis z malo dela.

Foto: SCC/Getty Images
Foto: SCC/Getty Images

V sendviču ali burgerju


Bombetke, rezine kruha ali toasta lahko namesto z mesom zapolnimo tudi s sirom za žar. Vse skupaj lahko izboljšamo z dodatki, kot so omake iz majoneze, kečapa, omake BBQ ali harise ter s svežo in na žaru opečeno zelenjavo. Ker se siru podajo sladki okusi, se lahko poigramo z dodatkom medu ali čatnija.

Foto: Ockra/Getty Images
Foto: Ockra/Getty Images


Naslovna fotografija: Julia Semenova/Getty Images
Priporočamo tudi: Klasike z Yasko: najboljši recept za burger
Datum Objave: 12.6.2022 ob 17:06

Več iz te teme:

burgersolatasendvičnabodalasir za žartortiljaocvrti sir

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.