Skleda s šparglji: najboljši način za pripravo zdravega in nasitnega kosila ali večerje

Obrok, ki ga zložimo v eno skledo tako, da ga sestavlja uravnoteženo razmerje sestavin, ki jih potrebuje naše telo. Brez skrbi, tudi zelo okusen mora biti.

Že prva skleda prinese pomlad. Sonček, ptički, cvetenje in ravno pravšnje temperature. Ah ja, to je pomlad. Zdi se, da v obdobju prebujanja narave že avtomatsko nosimo nasmešek na obrazu, ki pa se lahko z eno pisano skledo prelevi v pravo režanje. Govorimo o spomladanski skledi (bovli), v kateri se na proseni kaši pisano združijo regrat, šparglji in korenček, za beljakovine pa se udarita dimljena postrv in poširano jajce. Kot da to še ni dovolj spomladansko, za sočnost poskrbi preliv iz čemaža. Kot vedno, pri nabiranju moramo paziti, da ne bomo doma ušpičili preliva iz šmarnice.

Spomladanska skleda z dimljeno postrvjo, šparglji in poširanim jajcem

Sestavine za 4 sklede.

Skleda

  • 30 g prosene kaše
  • 4 jajca
  • 4 pesti regrata, šopek špargljev
  • 2 korenčka
  • 200 g dimljene postrvi

Preliv

  • šopek čemaža
  • 2 žlici majoneze
  • 2 žlici jogurta
  • limona, sol, poper

Priprava

1. Najprej se lotimo preliva: v sekljalnik stlačimo šopek čemaža in čmoknemo majonezo in jogurt. Zmešamo do lepo povezane teksture, po okusu začinimo z limonovim sokom, soljo in poprom.

2. Blanširani šparglji: šparglje splaknemo, nato enega upognemo in opazujemo, kje se prelomi. Na približno istem mestu prerežemo tudi druge. Na ta način ločimo olesenele dele od užitnih. Šparglje narežemo na tretjine, v široki posodi ali ponvi zavremo vodo, jo solimo in jih stresemo vanje. Kuhamo jih 2–3 minute, odvisno od debeline, nato jih stresemo v cedilo in ohladimo pod tekočo hladno vodo, da ustavimo kuhanje.

3. Korenčka olupimo in z mandolino, lupilcem ali nožem narežemo na tanke trakove.

4. Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. Zavremo večjo količino vode in jo solimo, nato v njej 15 minut kuhamo proseno kašo. Odcedimo jo, premešamo in razdelimo po skledah.

5. V vsako skledo razporedimo po eno pest splaknjenega regrata, četrtino blanširanih špargljev in četrt korenč­kovih trakov.

6. Po vrhu nadrobimo dimljeno postrv.

7. Za finale pa poširano jajce: v širok lonec ali ponev nalijemo za tri prste vode in 0,5 dl kisa. Segrejemo do vretja, nato ogenj zmanjšamo – voda ne sme brbotati. Vodo zavrtimo, da nastane vrtinec.

8. V nizko skodelico ubijemo jajce in ga zvrnemo v sredino vrtinca.

9. Jajce kuhamo 3–4 minute oziroma toliko, da se beljak strdi (rumenjak mora biti na dotik mehak, beljak čvrst).

10. Postrežba: na vrh sklede poveznemo poširančka, nato pa se je lahko lotimo.

Priporočamo še: Preskočite pito, to sestavino raje uporabite v džintoniku Jamieja Oliverja
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana