Skrivna sestavina enolončnic, s katero kuhata Dolly Parton in slovenski chef z michelinko

Pred nami so vse hladnejši dnevi in na štedilniku se bosta vse pogosteje znašli juha ali enolončnica.

Poznamo takšne in drugačne jedi iz enega lonca, sodeč po slovenskih kuharicah pa smo pri nas za enolončnice pravi izvedenci. Od jote do takšne in drugačne obare, prav vsaka regija ima svojo čorbo, na katero je najbolj ponosna. Čisto poseben recept za svojo pa je nedavno razkrila tudi ameriška ikona Dolly Parton. Presenetilo vas bo, katera je skrivna sestavina, za katero pevka misli, da pri jedi naredi vso razliko.

Naj povemo, da gre za sestavino, ki navadno nastopa v pravljicah, kljub temu pa jo nekateri res uporabljajo pri kuhanju juhe in enolončnice. Vsak ima svoj razlog, zakaj naj bi romala v lonec. Poslužuje se je celo slovenski chef Filip Matjaž, ki si je v primorski ristavraciji COB nedavno prikuhal michelinovo zvezdico. Gotovo ste že neučakani, o čem govorimo, kajne?

Za dodaten okus ali nostalgično noto

Morda na to ne bi pomislili, a Filip Matjaž in Dolly Parton imata skupnega to, da oba kuhata s kamni. V COB-u boste lahko poskusili juho, v kateri so brbotali tisti, ki so jih ribiči potegnili iz vode in zaradi morskega okolja dajejo jedi prav poseben okus. Dollyin razlog, zakaj v lonec dodaja kamne, pa je nekoliko bolj sentimentalen.

Ko je bila pevka majhna, je oboževala enolončnico svoje mame. Vsebovala je različno zelenjavo in meso, ki je bilo pač pri roki. Vedno pa je v lonec dodala tudi kamen. Ponj je na polje poslala svoje otroke, ki so našli vsak svojega najlepšega in ga ob prihodu domov očistili. Mati je nato v enolončnico dodala kamen tistega otroka, ki je na tisti dan potreboval največ ljubezni. Lepa tradicija, ki jo Partonova nadaljuje še danes in enolončnico vedno kuha z majhno skalo v njej.

Čeprav bomo juho iz kamna prej srečali v knjigi pravljic kot pa na restavracijskem menuju, se jo splača preizkusiti. Kamnina okusu doda svojo krepost, morda kanček slanosti. Gotovo pa bo takšna poteza v kuhinji popolnoma fascinirala otroke in vam lahko služi kot trik, da vsebino lonca, polnega sezonske zelenjave, lažje spravite v njihove želodčke.

Preberite še: COB: Prva doživljajska restavracija v Sloveniji

Fotografija: Getty Images/seb_ra

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed