Skutni cmoki z žajbljevim maslom

Recept je nastal v okviru projekta Kuhnapato.

Sestavine

Cmoki
– 500 g polnomastne skute
– 6 žlic pšeničnega zdroba, 3 žlice moke
– jajce, ščep soli
– 3–4 vejice svežega peteršilja
– 5–7 listov žajblja
Žajbljevo maslo
– 2 žlici masla
– večja pest svežih žajbljevih listov
Posip
– 5 dag parmezana ali podobnega staranega sira
– debelejša rezina pancete

Priprava

1. Peteršilj in žajbelj nasekljamo ter zmešamo vse druge sestavine za cmoke. Testo pustimo stati vsaj 40 minut, da se zdrob napne.

2. Oblikujemo cmoke in jih na zelo nizki temperaturi kuhamo v slanem kropu 10 minut.

3. Medtem raztopimo maslo in vmešamo polovico žajbljevih listov. Pustimo stati 20 minut na toplem, da se okus žajblja poveže z maslom.

4. Druge liste pomažemo z maščobo in jih pečemo v pečici 15 minut na 110 stopinjah; tako dobimo žajbljev čips.

5. Kuhane cmoke opečemo z vročem žajbljevem maslu in po­tresemo z na grobo naribanim parmezanom.

6. Panceto narežemo na majhne koščke in skupaj s cmoki opečemo v žajbljevem maslu. Z njo na koncu potresemo cmoke.

7. Na vrh položimo žajbljev čips.

Začela se je osma etapa projekta Kuhanapato, ki se je pred tremi leti razširil. Zdaj otroci enkrat na mesec stopijo v šolske kuhinje in kuharicam pomagajo, če ne kar samostojno skuhajo obroke zdrave, domače hrane. Prav tiste recepte, ki jih je ta projekt toliko potegnil na plano.
Priporočamo: Kaj nam o kakovosti jajca sporoča rumenjak

Fotografija: Jaka Rogelj

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed