Odprta Kuhinja

Skutni štruklji z zdrobom: najbolj enostavna različica, ki vedno uspe

Skutni štruklji z zdrobom: najbolj enostavna različica, ki vedno uspe (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Recept za vse, ki obožujejo štruklje, a menijo, da je priprava preveč zakomplicirana. Odslej bo ta popolna priloga pogosto na mizi.

Štruklji povečini spadajo med jedi, ki so videti čudovito – a šele, ko imamo že pošteno kilometrino. Rezultati prvih poskusov štrukljanja so običajno bolj žalostnega stasa. Ni pa nujno. Ti skutni štruklji so »trotlziher«, saj ne zahtevajo valjanja ali natančnega zvijanja. Pravzaprav so dobesedno enostavni – gre za le eno maso, ki jo je treba oblikovati in skuhati. Brez skrbi, okus in tekstura še vedno zadeneta žebljico na glavico.

Sestavine

  • 500 g nepasirane skute
  • 100 g kisle smetane
  • 2 jajci
  • 50 g stopljenega masla
  • pol žličke soli
  • 7 žlic pšeničnega zdroba

Priprava

  1. V posodi z električnim mešalnikom zmešamo skuto, kislo smetano, jajci, stopljeno maslo in sol.
  2. Primešamo pšenični zdrob, nato zmes postavimo v hladilnik za pol ure.
  3. Pripravimo dve kuhinjski krpi, oprani brez mehčalca, ali dva kosa prozorne folije za živila.
  4. Če uporabljamo krpo, po njej najprej posujemo drobtine. Polovico mase nanesemo blizu spodnjega roba, nato krpo tesno zavijemo do vrha. Stranska konca pograbimo in vse skupaj zapeljemo po deski, da dobimo napet paketek, podoben bonbonu. Na oba konca namestimo elastiki. Ponovimo še z drugo polovico.
  5. Na folijo pa vsako polovico mase razporedimo po sredini, od spodaj in od zgoraj čez njo prepognemo folijo, pograbimo stranska konca in tesno zvijemo kot bonbon.
  6. Štruklje kuhamo v rahlo brbotajoči vodi 30 minut.
  7. Kuhane pustimo počivati kako minuto, nato jih odvijemo in narežemo na 2 cm debele rezine.

Priporočamo še: Goveji zrezki v čebulni omaki

Datum Objave: 29.9.2024 ob 08:09

Več iz te teme:

prilogaštrukljizdrobzdrobovi štrukljiskutaskutni štruklji

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.