Sladica na žlico: veganski tiramisu

Popoln posladek iz kozarčka, ko je treba pripraviti nekaj brez jajc, masla, smetane in mleka.

Tole izjemno sladico sem namenila za slovo poletju. Ko se začne šola, je poletja konec, pa tudi če je sonce še vztrajno vroče. Slej ko prej bo le še bleda lisa nad oblaki. Jeseni se nekako ne veselim, morda gre za kolektivno prepričanje, ki sem ga pobrala kje mimogrede. Ampak modrovala bom raje potiho in sama zase. Raje pripravim nekaj, kar dvigne razpoloženje, in to je kava. Morda je tako razmišljal tudi slaščičar, ki je ustvaril kavno sladico tiramisu, v italijanščini »dvigni me«. Imel je slab dan, nastala pa je ena najbolj znanih sladic vseh časov. Predstavljam si, kako je nadrobil piškote, jih prelil z močnim espresom, dodal malo sladke kreme in vse posipal s kakavom. Kaj če se mu je zdela sladica nekam ponesrečena in jo je pustil na kuhinjskem pultu? Naslednji dan jo je vseeno poskusil. In – vau – bila je odlična. Tako je v moji domišljiji nastal tiramisu, ne vem, kako je bilo v resnici, morala bi ga vprašati. Kreativnost me je vodila še naprej in nastal je veganski tiramisu, tokrat v naši kuhinji. Zakaj ne? Skoraj vse je možno veganizirati.

Vedno je zadrega, kadar je treba pripraviti sladico brez jajc, masla, smetane in mleka. Le redki, tudi profi kuharji, znajo pripraviti dobro sladico na rastlinski osnovi. Največkrat se vse konča pri presni torti, ki ni slaba, pa vendar. V knjigi Nekaj sladkega so zbrani veganski recepti za vse klasične sladice, biskvite, piškote, palačinke, pite in torte, sladice za praznike in čisto navadne za vsak dan. Prav pridejo, kadar je v družini kdo alergičen na laktozo ali jajca. Vedno več se jih odloča za prehrano na rastlinski osnovi iz zdravstvenih razlogov ali zaradi boljšega počutja. Seveda lahko še vedno uživate v klasičnih sladicah. Poskusite tale veganski tiramisu in povejte, ali ste že kdaj jedli boljšega.

Veganski tiramisu

Za 3 kozarce.

Biskvit

  • 150 g moke
  • 100 g sladkorja
  • ščep soli
  • žlička jedilne sode bikarbone
  • 150 ml sojinega mleka
  • 100 g kokosove maščobe
  • 2 žlici limonovega soka

Krema

  • 200 g svilnatega tofuja
  • 50 g indijskih oreščkov
  • 60 g kokosove maščobe
  • 2 žlici medu (agavinega sirupa)
  • sok pol limone

In še

  • 2 skodelici močnega espresa
  • kakav za posipanje

Priprava

1. Pečico ogrejte na 180 stopinj. Manjši pekač obložite s papirjem za peko. Stopite in do mlačnega ohladite kokosovo maščobo.

2. V skledi zmešajte moko, sladkor, sol, sodo bikarbono. V drugi skledi z metlico zmešajte stopljeno kokosovo maščobo, sojino mleko in limonov sok. Tekočina bo videti skisana. Dodajte jo k suhim sestavinam in premešajte le toliko, da se povežejo. Testo zlijte v pekač, pecite 40 minut in ohladite.

3. Za kremo prelijete indijske oreščke z vrelo vodo, pustite 10 minut, nato jih odcedite na cedilu. Stopite in do mlačnega ohladite kokosovo maščobo. Vse sestavine za kremo stresite v blender in gladko zmešajte. Svilnati tofu se z miksanjem utekočini.

4. Ohlajeno testo izrežite s kozarcem, v katerem boste servirali tiramisu. Najbolj primerni so nizki in široki kozarci. Z izrezanimi krogci obložite dno kozarcev, pokapljajte s kavo, naložite kremo, nadaljujte z drugo plastjo biskvita, kavo in zaključite s kremo.

5. Res se obnese, da sladica stoji v hladilniku nekaj ur, recimo čez noč. Naslednji dan bo odlična, biskvit ravno prav zmehčan in okusi povezani.

Namig: Tiramisu šele pred serviranjem potresite s kakavom. Uporabite cedilo za čaj. Če bi tiramisu pripravljali v skledi, količino sestavin podvojite. Biskvit narežite v obliki klasičnih piškotov za tiramisu. Tiramisu se za porcije zajema z zajemalko ali večjo žlico.

Priporočamo še: Enostavni slivovi cmoki, ki nikoli ne razpadejo
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed