Odprta Kuhinja

Sladka bučna pita brez glutena

Odpri galerijo
A+   A-
Bučna pita spada med recepte, ki povsem navdušijo ali pa sploh ne. Zelo bo razveselila raziskovalce novih okusov.


Z izdolbenimi, ki se režijo z balkonov in ograj, smo tudi v kuhinji vstopili v obdobje rumenih buč. Zame so buče obvezen del jedilnika vse tja do pomladi. Ker imamo samooskrbno shrambo, so tam že zložene buče vseh velikosti in oblik. Ne dotikajo se med sabo in, kar se je izkazalo za zelo pomembno, pod vsako je kos kartona. Čeprav so odlične za ozimnico, se vseeno zgodi, da katera neopazno in vztrajno gnije, kar je prejšnjo sezono pustilo trajne madeže na policah v shrambi in tam, kjer smo jih imeli za okras. Košček kartona pod vsako bučo reši takšno težavo.

Za okras imam najraje buče hokaido. Njihova barva je tako sončna in spodbudna, da sije s police kot lučka. Za kuhanje raje uporabljam maslene, ker se lažje lupijo in je manj dela s čiščenjem sredice. Maslene buče so tiste v obliki hruške. Vzgojil jih je Charles Leggett leta 1944, in sicer čisto po naključju, ko se je preselil iz mesta na deželo. Motile so ga prevelike buče in je križal dve sorti ter dobil maslenko. Predstavil jo je na nekem sejmu, vendar je ni patentiral, morda se na to niti ni spoznal, saj ni bil poklicni vrtnar. Njegovo maslenko so patentirali mnogo let pozneje nekje v Afriki in postala je ena izmed najbolj priljubljenih sort rumene buče.

Tudi za vegane


Sladka bučna pita spada med recepte, ki povsem navdušijo ali pa sploh ne. Tiste, ki so bolj za klasične okuse, bo pustila ravnodušne. Če bodo prizanesljivi, bodo komentirali, da ni slaba ali da je zanimiva sprememba na mizi. Zelo pa bo všeč raziskovalcem novih okusov. Tanka podlaga iz oreščkov je veganska in brezglutenska, s čimer se izognemo najpogostejšim alergenom. Pri sladki peki je to precejšen izziv, zato bo recept zanimiv za tiste, ki morajo pričarati nekaj, kar vsem pri mizi ustreza.

Za pripravo potrebujete nizek pekač za pito. Zelo dobro se obnesejo pekači s snemljivim steklenim dnom. Ko je pita pečena, dno pekača uporabite kot pladenj, na katerem jo ponudite.

Kokosovo mleko je običajno v konzervah. Če bo v hladilniku, se bo maščoba ločila od tekočine. V tem primeru ga toliko segrejte, da se mleko ponovno poveže. Kokosovo mleko je mastno in gosto v nasprotju s kokosovo vodo oziroma napitkom, skratka, to ni isto. Za recept potrebujete kokosovo mleko. Dajte vaši buči priložnost, da se izkaže tudi kot sladica.

Sladka bučna pita brez glutena


Testo

 • 100 g mehkih datljev (medjool)

 • 100 g fino mlete riževe moke

 • 50 g orehov

 • 50 g pinjol

 • 30 g škroba

 • 80 g trde kokosove maščobe


Nadev

 • 420 g pireja iz pečene buče

 • 70 g rjavega sladkorja

 • 70 g agavinega sirupa

 • žlička mletega cimeta

 • pol žličke ingverja v prahu

 • ščep fino mlete soli

 • 300 ml kokosovega mleka

 • 3 žlice škroba


Za povrh

 • 50 g pinjol


Priprava


1. Pečico vključite na 200 stopinj. Kos maslene buče (približno pol kilograma) prerežite po dolžini. Manjši pekač obložite s papirjem za peko. Rezine buče položite na peki papir tako, da je lupina zgoraj, prerezani del na pekaču. Ne solite in ne oljite.

2. Kokosovo maščobo narežite, da ni v enem kosu. Ne stapljajte.

3. Krhko testo, ki bo podlaga za pito, najlažje pripravite v mikserju na S-rezila. V večjem in predvsem zmogljivem robotu lahko vse sestavine za testo zmešate hkrati. Če ni ravno super močen, testo zmešajte postopoma. Najprej zmiksajte oreške (orehi, pinjole), dodajte maščobo, nato datlje, na koncu riževo moko in škrob. Testo z lopatico preložite na namaščen pekač in poravnajte po dnu in v valovit rob do vrha. Če bi bilo testo premehko in lepljivo, postavite vse skupaj za deset minut v hladilnik.

4. Vključite pečico na 180 stopinj.

5. Testo pecite v prej ogreti pečici deset minut.

6. Nadev pripravite kar v blenderju. Zmiksajte ohlajen pire iz pretlačene pečene buče in preostale sestavine. Kremo nalijte na pečeno podlago, znižajte temperaturo pečice na 160 stopinj in pecite 45 minut. Nadev se bo strdil šele, ko bo pita ohlajena.

7. V pečici popecite še pinjole. Stresite jih na pekač brez maščobe in kratko popecite, samo toliko, da se obarvajo. S popečenimi okrasite bučno pito.
Priporočamo še: Preproste ideje, kako porabiti kaki

Deloindom.si: Očistite pralni stroj s tema dvema sestavinama
Datum Objave: 18.11.2022 ob 07:11

Več iz te teme:

sladicabučebučna pitabrez glutena

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja