Sladka repa na pečenih blekih

Odpri galerijo
A+ A-
... s pestom in čipsom repnega perja ali natja.
Priprava: Šturski gurmani, OŠ Šturje Ajdovščina. Recept je nastal v okviru projekta Kuhnapato.
Sestavine
Repa
- 3 velike repe, 5 žlic sladkorja, 4 žlice masla, žlica drobtin
- 3 žlice limonovega soka, ščepec soli, voda po potrebi
Bleki
- 250 g polnozrnate ali pirine moke
- 4 jajca, 1 dl oljčnega olja, ščep soli
Pesto
- 10 dag repnega perja, 2 žlici pinjol, 3 stroki česna, sol
- 3–4 žlice oljčnega olja, 2 dag staranega kozjega sira
Priprava
1. Repo olupimo in narežemo na majhne kocke.
2. Na razgretem maslu karameliziramo sladkor, dodamo na koščke narezano repo in nekaj minut dušimo (toliko, da repa spremeni barvo). Na koncu dodamo drobtine, solimo in po potrebi zalijemo z vodo. Dušimo na zmernem ognju, da tekočina popolnoma izpari, repa pa se zmehča. Za kiselkast okus na koncu dolijemo limonov sok in 5 minut pustimo na štedilniku.
3. Bleki: iz vseh sestavin zamesimo testo in ga pustimo počivati vsaj pol ure, nato ga razvaljamo 2 mm na debelo, razrežemo na kvadrate 4 x 4 cm. Pečemo jih v pečici 10–12 minut na 100 stopinjah, enako tudi repno perje za čips.
4. Pesto: v slanem kropu kuhamo repno perje 5 minut in odcedimo.
5. Pinjole popečemo na plošči, nasekljamo česen in dodamo grobo nariban sir in olje. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.
6. Serviranje: na ocvrt kvadrat testa damo žličko dušene repe, pokapamo s pestom in dodamo repni čips.
Začela se je osma etapa projekta Kuhanapato, ki se je pred tremi leti razširil. Zdaj otroci enkrat na mesec stopijo v šolske kuhinje in kuharicam pomagajo, če ne kar samostojno skuhajo obroke zdrave, domače hrane. Prav tiste recepte, ki jih je ta projekt toliko potegnil na plano.
Priporočamo: Kaj nam o kakovosti jajca sporoča rumenjak
Fotografija: Jaka Rogelj
Datum Objave: 20.11.2018 ob 10:11