Odprta Kuhinja

Slasten pečen krompir, ki se topi v ustih, kot ga še niste pripravili

Fotografija: Angelika Heine/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-

Krompir smo spekli že na vse možne načine. Skoraj vse. Danes namreč spodaj serviramo nov odličen recept.


Pred nami je vikend in velika verjetnost je, da se bo za sobotno ali nedeljsko kosilo na mizi kot priloga znašel tudi pečen krompir. Ta jed že tradicionalno stoji ob strani marsikateri pečenki in drugim glavnim jedem, danes pa jo bomo pripravili na malce drugačen način.

Krompir bo še vedno ostal v vlogi priloge, čeprav bo z nekaj izboljšavami na mizi pritegnil skoraj vso pozornost. V kuhinji bomo z njim sicer imeli kakšno minuto več dela, a zagotavljamo vam, da se bo ukvarjanje z njim zagotovo izplačalo.

Skratka, namesto pekača bomo tokrat posegli po litoželezni ponvi in če se recept prične na štedilniku, nadaljuje pa v pečici, si že lahko predstavljamo, da bo jed odlična, se strinjate? Predlagamo, da se kar lotimo recepta in preverimo, če gre res za najboljšo različico, ki smo jo kdaj jedli.

Sestavine



  • 900 g krompirja

  • 1 1/2 čajne žličke soli

  • 1/4 čajne žličke mletega popra

  • 4 žlice surovega masla

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 1 skodelica piščančje jušne osnove

  • 3 stroki sesekljanega česna

  • 1 čajna žlička sesekljanega rožmarina

  • 1 čajna žlička sesekljanega timijana


Priprava


1. Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. V posodo narežite krompir na kolute ali krhlje. Začinite s soljo in poprom in premešajte.

2. Na štedilniku segrejte litoželezno ponev in na njej stopite maslo ter dodajte oljčno olje. Ko se pojavijo mehurčki, dodajte krompir. Pustite, da se na ponvi peče 3 do 5 minut, dokler spodaj ne postane zlato rjave barve. Premešajte in pustite, da se še 5 minut peče na drugi strani.

3. V ponev dodajte jušno osnovo, česen, rožmarin in timijan.

4. Nato ponev s štedilnika prestavite v pečico. Krompir naj se peče približno 20 do 25 minut. Tekočina bo v tem času nekoliko reducirala.

5. Ko je krompir mehak, ga postrezite na krožnik in prelijte z žlico začinjene omake, v kateri se je pekel.
Preberite še: Odlična hitra enolončnica za vse ljubitelje italijanskih okusov

Fotografija: Angelika Heine/Getty Images
Datum Objave: 17.3.2023 ob 09:03

Več iz te teme:

prilogekrompirpečen krompir

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja