Odprta Kuhinja

Slasten sadni kompot za zimo

A basket of fresh apples, pears and plums on the grass. Sunset
Odpri galerijo
A+   A-
Lotimo se slastnega kompota, ki jih bomo koristno porabili v torti za rojstni dan ali s kosmiči za okusen in hranljiv zajtrk.


Sestavine za dva kozarca


- 700–750 g očiščenega in po potrebi narezanega sadja (kutine, hruške, jabolka, slive ipd.)
- 200 g sladkorja
- začimbe (cimet, klinčki, limonina lupinica, krhelj pomaranče ipd.)
- 5–6 dcl vode

Sorodne vsebine: Deset zlatih pravil vkuhavanja kompotov

Priprava


1. Breskve navadno olupimo, tako da jih za nekaj sekund položimo v krop. Za kompot izberemo čvrstejše zdravo sadje. Kadar se odločimo za polnjenje kozarcev s svežim sadjem, pazimo, da delamo hitro ali da narezano sadje (zlasti jabolka, hruške, kutine) prelijemo z limonovim sokom oziroma obvezno pokrivamo, da preprečimo oksidacijo.

2. Kozarce in pokrovčke, ki smo jih medtem prekuhali v vodi ali v pečici (kakor je opisano pri marmeladah), postavimo na delovni pult.

3. Sadje naložimo v kozarce.

4. Potresemo ga s sladkorjem in dodamo začimbe. V večji kozarec dodamo 4 žlice, v manjšega pa 2 žlici sladkorja; količina je odvisna od vrste, kislosti in zrelosti sadja ter našega okusa. Bolj sladek kompot je trajnejši, vendar s sladkorjem ne gre pretiravati.

5. Sadje v kozarcih prelijemo s hladno vodo, da sega malo pod rob, pri tem držimo kozarec postrani, da zračni mehurčki lažje izhajajo. Voda naj povsem prekrije sadje. Dobro se obnesejo posebne mrežice, ki jih postavimo pod vrh kozarca, da preprečijo dvigovanje sadja na gladino in posledično oksidacijo. Primerne so le za velike kozarce.

6. Na kozarce tesno pritrdimo pokrovčke.

7. Tako pripravljene kozarce postavimo v hladno pečico in nastavimo temperaturo na 150 ºC. Če imamo termometer za merjenje dejanske temperature v pečici, ga zdaj vstavimo vanjo. Druga možnost je, da na dno visokega lonca položimo kuhinjsko krpo, nanjo razporedimo kozarce (pazimo, da se čim manj dotikajo, da preprečimo razbitje) in v lonec nalijemo vodo 2 centimetra visoko.

8. Ko se pečica ogreje na nastavljeno temperaturo ali ko voda v loncu zavre, pasteriziramo še 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da se v kozarcu pojavijo mehurčki. Ti kažejo, da se je vsebina ogrela na okoli 80 stopinj.

9. Pasterizirane kozarce vzamemo iz pečice oziroma lonca in ohladimo. Po nekaj urah potrkajmo po pokrovčku. Pravilno zaprt kozarec ne sme doneti votlo in pokrovček mora biti vdrt navznoter. Če ni tako, postopek ponovimo ali vsebino porabimo v nekaj dneh.

Foto: Thinkstock

Poskusite še: Jabolčni džem

 
Datum Objave: 13.9.2017 ob 10:09

Več iz te teme:

sladkorslivehruškejabolkavkuhavanjekompotkutinepomaranča

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.