Slavonski salenjaki, recept za popoln zajtrk

Zame so salenjaki okus po domačem, še posebno ker se ponavadi uporabi tudi kaka dobra domača marmelada, priporočila bi slivovo. Moji domači so jih razgrabili.

Recept sem spoznala v Slavoniji, kjer je to znano in tradicionalno pecivo ob kolinah – da se je porabilo salo. Cele košare jih pripravljajo. Sama sem sicer uporabila svinjsko mast, torej pocvrto salo, ker sem morala izbrati nekaj, kar je dostopno vsem in vse leto. Ta recept vzame nekaj več časa, ampak nič usodnega, zato, ker je treba testo večkrat prepogibati – je pa pek nagrajen z žepkom, ki je, kot bi bil narejen iz listnatega testa, pa čeprav je kvašen. Testo je treba »razlistati«, kot na primer pri ocvirkovih pogačicah, ki so jih tudi delali ob kolinah. Kdor se bo lotil tega recepta, naj bo malce bolj pazljiv pri valjanju prepognjenega testa: ne smemo ga valjati preveč na silo, da ne uničimo plasti. Tradicionalno ga celo tolčejo, da se raztegne.

Sestavine

– 250 g mehke moke
– 250 g ostre moke
– kvasec: 21 g kvasa, 0,5 dl toplega mleka, žlička sladkorja
– 2 rumenjaka, 2,5 dl tople vode
– ½ žličke soli, žlica sladkorja
– 300 g fino mletega sala ali svinjske masti, 100 g ostre moke
– marelična ali slivova marmelada
– sladkor v prahu

Priprava

1. V 0,5 dl toplega mleka raztopimo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo 10–15 minut, da se naredi kvasec.

2. Obe moki presejemo oz. razrahljamo in v sredini naredimo jamico, v katero stresemo kvasec, vodo, sladkor in razžvrkljana rumenjaka, ob robu posode pa potresemo sol. Zamesimo gladko testo, ki ga na koncu malo potolčemo s kuhalnico, da se naredijo mehurčki. Testo preložimo v čisto posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo na toplem vzhajati 1,5–2 uri.

3. Svinjsko salo ali mast premešamo z ostro moko. Delovno površino pomokamo in vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, debel 2–3 mm.

4. Dve tretjini testa premažemo oz. nadevamo s pripravljeno mastjo ali salom. Desno, prazno tretjino prepognemo proti sredini čez premazano drugo tretjino. Nato pa še levo, prvo premazano tretjino testa prepognemo čez drugo in tretjo skupaj, kot knjigo. Zloženo testo pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.

5. Testo spet razvaljamo in postopek prepogibanja ponovimo. Pustimo vzhajati 30 minut.

6. Enak postopek ponovimo še tretjič.

7. Po zadnjem, tretjem vzhajanju testo razvaljamo v štirikotnik, debel približno centimeter. Z ostrim nožem izrežemo kvadratke, ki jih na sredini nadevamo z žličko marmelade. Testo samo prepognemo čez nadev. Oblike žepkov so poljubne, lahko so štirikotniki, trikotniki ali celo srčki.

8. Nadevane žepke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170–180 stopinj, 15–20 minut, do zlato rjave barve.

Namig: Uporabila sem svinjsko mast, ker je bolj dostopna.

Fotografija: Tamara Ružić

Poizkusite še: Prepleteni rogljički z lešniki in čokolado
Tamara Ružić
Tamara Ružić

Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami. www: http://www.gourmantica.si/

Objava še nima komentarja.

Comments are closed