Sočna pomarančna torta

Za pripravo izjemno preprosta torta.

Očarala bo predvsem ljubitelje citrusov in tiste, ki se stežka uprejo sladkemu.

Sestavine (pekač premera 20 cm)

– 50 g pirinega zdroba
– 100 g sladkorja, 3 jajca
– 150 g mletih mandljev
– žlička pecilnega praška
– 10 žlic olja (pribl. 0,5 dl)
– lupinica bio pomaranče
Sirup
– sok 1 pomaranče
– 0,4–0,5 dl vode
– 2 žlici ruma
– 4 žlice sladkorja

Priprava

1. Dno in obod pekača namastimo z oljem ali maslom. Dno obložimo s peki papirjem, po obodu pa posujemo malce drobtin. Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija.

2. V večji posodi zmešamo pirin zdrob, sladkor, mlete mandlje in pecilni prašek.

3. V manjši posodi ročno z metlico razžvrkljamo 3 jajca, dodamo olje in lupinico pomaranče ter dobro premešamo. Zmes primešamo k suhim sestavinam, vlijemo v pekač in pečemo približno 25 minut. Pečeno pustimo stati nekaj minut, nato jo previdno obrnemo na krožnik (dno torte bo naš vrhnji del).

4. Za sirup v kozici zmešamo sok pomaranče, vodo, rum in sladkor. Kuhljamo na srednji temperaturi, dokler se ne začne gostiti (približno 5 minut). Prelijemo po še topli torti.

Namig: Postrežemo toplo ali hladno, z malo sladke smetane ali jogurta.
Priporočamo: Kaj nam o kakovosti jajca sporoča rumenjak

Recept in fotografija: Ana Bulat

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed