Odprta Kuhinja

Sočne skutne rezine po receptu Urške Fartelj

Skutne kocke
Odpri galerijo
A+   A-
Tako dobre, tako sočne in tako preproste. Radi jih boste pekli.



O receptu: »Ta sladica je pa tako dobra, tako sočna, mehka ... res mi je uspela. In sem iskala ime. Kako naj jo poimenujem? Sočna skutka, skutne rezine ... Potem sem jo šla fotkat. Ta kot, pa drugi kot, ta krož­nik, ta podlaga, druga podlaga, te vilice, druge ... Nisem bila zadovoljna. In ko sem skoraj odnehala: bom jutri slikala, sem se spomnila staršev, ki nikoli nista obupala, upala sta do zadnjega.To so moje korenine. Mami, ta je zate! Všeč bi ti bila ta sladica,« v novi knjigi sladico opiše Urška Fartelj.
Preberite tudi: Pogovor: Pečenka s krajčki Urške Fartelj

Sestavine


Za pekač velikosti 22 x 28 cm.

Testo

  • 200 g moke

  • 100–130 g sladkorja

  • 3 jajca

  • 150 ml mleka

  • 50 ml oljčnega olja

  • zavitek pecilnega praška

  • lupinica ½ limone


Nadev

  • 500 g skute

  • 3 jajca

  • 180 g kisle smetane

  • 3 žlice sladkorja

  • žlička sladkorja z vaniljo

  • zvrhana žlica pšeničnega zdroba

  • lupinica ½ limone


In še

  • sladkor v prahu

  • maline


Priprava


1. Jajcem dodamo sladkor in stepamo pri najvišji hitrosti 10 minut, da dobimo puhasto zmes. Zatem dodamo oljčno olje, limonovo lupinico, mleko in na koncu presejano moko s pecilnim praš­kom. Dve tretjini zmesi vlijemo v pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo 6 minut pri 180 stopinjah, program ventilacija. Toliko, da se biskvit malo zapeče.

2. Medtem pripravimo skutni nadev: vse sestavine preprosto premešamo. Ne mešamo predolgo, ker bo sicer zmes premehka. Nadev razporedimo po skoraj pečenem biskvitu.

3. Preostalo tretjino testa za biskvit z žlico razporedimo po nadevu. Lepo počasi, da se sloja ne premešata. Vse skupaj pečemo še 20 minut.

4. Sladico dobro ohladimo in postrežemo s sladkorjem v prahu in svežimi malinami.
O knjigi Preprosto in sveže vse leto: Prinaša več kot 120 receptov za vse letne čase. Tako boste na primer v teh dneh lahko prebrali, kakšen način shranjevanja kostanja se najbolj obnese, tudi povsem preprosti recepti, na primer za pečen kostanj in kostanjev pire, pa odražajo Urškino kulinarično raziskovanje in njen izvirni pridih. Avtorica svoje vodilo pri izbiri receptov poudari že v uvodu: »V kuhinji se vse bolj vračam k naravi in poskušam razumeti njene zakonitosti. To so počeli že moji starši in stari starši. Kar sem se naučila od njih in v letih raziskovanja, bom skušala v tej knjigi deliti z vami!" Osebna nota in raziskovalni duh avtorice pa se zrcalita tudi v njenih zapisih s spomini in razmišljanji ter v idiličnih fotografskih utrinkih. Urška Fartelj je prav tako avtorica večkrat ponatisnjene istoimenske knjige. Svoje navdihujoče recepte že sedem let deli na blogu, ki ima več kot 200 tisoč uporabnikov in več kot milijon ogledov na mesec.

Fotografija in recept iz knjige 220 stopinj poševno: Preprosto in sveže vse leto
Priporočamo: Sladice z vlečenim testom: 5 receptov, ki niso jabolčni zavitek
Datum Objave: 12.10.2020 ob 07:10

Več iz te teme:

sladicaskutarezine

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja