Odprta Kuhinja

Solata iz lubenice, sira feta in mete

Foto: Krištof Koman
Odpri galerijo
A+   A-
Popolna poletna solata, pripravljena v le petih minutah.


Sestavine


- četrtina manjše lubenice
- 100 g sira feta ali podobnega sira iz slanice
- ščep soli, oljčno olje, sok pol limone
- listi sveže mete

Priprava


1. Lubenico olupimo, odstranimo večji del semenja in sredico narežemo na kocke. Previdno stresemo v solatno skledo.

2. Sir prav tako narežemo na kocke in dodamo k lubenici. Sem in tja potresemo še z lističi mete.

3. Posebej zmešamo sok pol limone, oljčno olje, sol in s tem prelijemo sestavine v skledi.

4. Osvežilno solato takoj ponudimo kot predjed. Po njej gredo na mizo zdrobovi kroketi in solata iz stročjega fižola s koruzo.

Različica: Dodamo še narezane izkoščičene temne oljke in na tanke lističe narezano rdečo čebulo, brez težav tudi svežo rukolo. Posebno okusna je solata, če jo potresete z lupinico eko limone.


Nasvet: Okus solate je močno odvisen od kakovosti sira. Tisti siri iz pravih krajev so res bolj pristnega okusa.


Ali ste vedeli: Da so semena lubenice pravzaprav zelo hranilna? Vsebujejo zgledno količino železa, magnezija ter mono- in polinenasičenih maščobnih kislin. Kalorična vrednost pesti praženih semen je zanemarljiva v primerjavi s pestjo krompirjevega čipsa, ki ga pojemo pravzaprav mimogrede. Semena, pravijo na spletu, pečemo 15 minut v pečici pri 160 stopinjah, da postanejo hrustljava in aromatična, jih pražimo v ponvi, uporabljamo pa kot prigrizek, dodatek kruhu ali kosmičem za zajtrk.


Foto: Krištof Koman

Preverite še: Kako najbolj priročno razrezati lubenico?

Datum Objave: 13.7.2017 ob 17:07

Več iz te teme:

kosilohitro in enostavnolubenicasir

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.