Špageti carbonara z zelenjavo

Klasika je najboljša, ko dobi nova oblačila.

Špageti carbonara so izvrstna klasika, ki pa je na krožniku včasih videti malce dolgočasno. Kot se spomladi prebuja narava, naj se prebudi še kupček špagetov! Vanj poleg carbonare stlačimo še grah, korenček in nepremagljive šparglje. Kremna in bogata jed tako dobi malce bolj svežo noto in prijeten kontrast v barvah in teksturi.

Špageti carbonara z zelenjavo

 • 200 g špagetov
 • 3 rumenjaki
 • 150 g zamrznjenega graha
 • 250 g špargljev
 • 1 korenček
 • strok česna
 • 50 g parmezana
 • 30 g slanine
 • žlica oljčnega olja
 • poper
 • sol

Priprava

1. Špargljem odstranimo olesenele konce, odrežemo vršičke, preostalo steblo pa razpolovimo počez. Vsako razpolovimo tudi po dolgem in narežemo na enakomerne palčke, vršičke pustimo cele.

2. Korenček olupimo in ga narežemo na tri enako dolge kose, ki jih prav tako narežemo na tanke palčke.

3. Parmezan fino naribamo in zmešamo s tremi rumenjaki.

4. Slanino narežemo na palčke.

5. Strok česna olupimo in stremo.

6. V velik pisker natočimo vodo, ki jo izdatno solimo in zavremo.

7. V večjo ponev vlijemo žlico oljčnega olja in dodamo strok česna. Ko se olje segreje, v ponev stresemo še šparglje in slanino. Nad srednjim do močnim ognjem ju mešamo in pražimo 2 minuti.

8. Dodamo zamrznjen grah in korenček. Zelenjavo pražimo, da se zmehča, približno 6 minut.

9. Solimo jo s ščepcem soli in ščepcem popra, po koncu praženja odstranimo strok česna.

10. V lonec s kropom stresemo špagete in jih skuhamo po navodilih z embalaže.

11. Ko so kuhani, jih s prijemalko prenesemo v ponev, da z njimi dodamo tudi tekočino, v kateri so se kuhali. Ogenj pod ponvijo zmanjšamo, špagete pa zmešamo z zelenjavo.

12. V ponev stresemo zmes rumenjakov in parmezana. V posodo, kjer so bili rumenjaki, natočimo pol zajemalke vode od testenin. Premešamo in zlijemo v ponev.

13. Vsebino ponve temeljito premešamo. Cilj so kremni špageti v svilnati omaki, ki se zlahka mešajo. Če je omaka pregosta, prilijemo še malo tekočine od testenin.

14. Špagete carbonara postrežemo takoj, preden pa se jih lotimo, jih pogumno popopramo in zasujemo s sveže naribanim parmezanom.

Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana