Spomladanska juha

Že od nekdaj jo gostiva z zelenjavo.

Sestavine

– 200 g mlade špinače
– 100 g čemaža
– 500 belušev
– liter vode
– 1 dl sladke smetane
– 4 žlice ovsenih kosmičev
– sol
– poper

Priprava

1. Belušem odsekamo vrhove, stebla pa narežemo in jih vržemo v vodo. Zavremo jo in kuhamo 20 minut, nakar pograbimo palični mešalnik in z njim stebla zmeljemo v zeleno žlobudro. Špargljevo osnovo precedimo, ostanke stebel pa zavržemo.

2. V osnovo namečemo mlado špinačo, čemaž in vrhove belušev. Župco kuhamo 10 minut, nakar jo pretlačimo do finega. Vanjo vmešamo sladko smetano.

3. Medtem ko juha prijetno brbota, se lotimo ovsenega podmeta. Ovsene kosmiče zmeljemo v sekljalniku in jih zmešamo z 1 dl mrzle vode. Dobljeno zmes vmešamo v juho, da se zgosti.

4. Vse, kar preostane, je, da juho veselo posolimo in popopramo, nakar se je židane volje lotimo z žlico v roki.

Preberite še: Zakaj to poletje ne smemo pozabiti na meto?

Recept in fotografija: Tjaša Vede in Blaž Mikuljan/Midvakuhava.si

Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed