Odprta Kuhinja

Spomladanski zvitki s tofujem

A+   A-
Rastlinsko kosilo, pripravljeno skoraj brez kuhanja. Odlično za lene, vroče dni.


Sestavine


- 6 do 8 riževih papirjev
- lonček steklenih rezancev
- lonček zelja
- po 1 korenček, manjša kumara, rdeča paprika
- tofu (180 g)
- nekaj žličk sesekljanih arašidov
- po želji: sesekljan peteršilj in mlada čebula
Arašidova omaka
- 3 žlice arašidovega masla
- 5 žlic vode
- 3 žlice sojine omake
- žlica agavovega sirupa
- žlica sezamovega olja
- strok česna, drobno sesekljan
- sok polovice limone

Priprava


1. Pripravimo arašidovo omako: sestavine damo lonček in z metlico stepemo do gladkega ali pa si pomagamo z multipraktikom. Glede na to, kako gosto omako želimo, dodamo več ali manj vode.
Shranimo v dobro zaprtem kozarčku do 3 dni v hladilniku.

2. Steklene rezance skuhamo po navodilih na embalaži (približno 3–4 minute), jih odcedimo, operemo in ohladimo ter postavimo na stran.

3. Pripravimo zelenjavo: zelje narežemo na tanke trakove, korenček, kumaro in rdečo papriko narežemo na julienne (pomagamo si lahko s posebnim strgalom ali po dolgem na grobo naribamo). Tofu vzamemo iz embalaže, ga odcedimo in popivnamo s papirnato brisačko. Če ni čvrst, ga za nekaj minut stisnemo, da se odcedi voda, narežemo na tanjše trakove.

4. Sestavimo: rižev papir pripravimo po navodilih z embalaže – posamezen list namočimo v topli vodi za približno 10 sekund, da se omehča in postane voljen. Položimo ga na vlažno poravnano kuhinjsko krpo. Na spodnjo polovico riževega papirja damo malo steklenih rezancev, zelenjavo, tofu. Po želji potresemo z malo sesekljanih arašidov, peteršilja in mlade čebule. Pazimo, da ne naložimo preveč sestavin. Potem papir zvijemo: najprej prepognemo levi in desni rob čez sestavine, nato še spodnji rob in od spodaj zakotalimo navzgor, ter hkrati rahlo stisnemo, da se sestavi v lep zvitek. Zvitek lahko odložimo na krožnik ali ga pred tem prerežemo, da se pokaže notranjost. Prerezane zvitke postavimo z odprto stranjo navzgor v globok krožnik. Nadaljujemo, da porabimo ves papir. Če nam sestavine ostanejo, jih lahko shranimo v hladilnik in porabimo naslednji dan v solati.

Spomladanske zvitke postrežemo takoj, skupaj z arašidovo omako za pomakanje. Lahko jih za nekaj ur shranimo tudi v hladilniku v dobro zaprti posodi, vendar ne predolgo, saj se bo rižev papir osušil.
Namig: Uporabila sva dimljeni I Like Tofu.

Poizkusite še: Hitri avokadov toast

Recept in fotografija: Vibrant plate

Datum Objave: 26.4.2018 ob 07:04

Več iz te teme:

Vibrant platespomladanski zavitki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja