Odprta Kuhinja

Srnin hrbet: nostalgičen kolač, ki nas bo popeljal v dobre stare čase

Odpri galerijo
A+   A-
Večna gosposka sladica.



Prav zanimivo! Tako znan recept, pa tako malo znanega o njegovi zgodovini. Umeščamo ga nekje v prostor med Avstrijo in Nemčijo, izvorno se imenuje rehrücken, in sicer zato, ker je, pečen v pravem modelu, na videz zelo podoben kosu pečene divjačine. Menda. Mora pa biti kar priljubljen, kajti ti modeli so ves čas v ponudbi proizvajalcev posode za peko. Tudi ta recept smo priredili tako, da je čim bolj praktičen za sodobno uporabo.

Srnin hrbet


Biskvit

  • 5 jajc

  • 180 g sladkorja

  • 80 ml mleka

  • 100 ml olja

  • 30 ml ruma

  • 225 g moke

  • 35 g mletih orehov

  • 25 g kakav v prahu za peko

  • žlička pecilnega praška


Obliv

  • 180 g masla

  • 150 g sladkorja

  • 10 g kakava v prahu

  • žlica vrele vode


In še

  • madljeve palčke za dekoracijo


Priprava


1. Pečico vključimo na 175 stopinj. Pripravimo poseben podolgovat rebrast pekač dolžine od 30 do 35 cm, ki ga naoljimo in potresemo z moko ali drobtinami.

2. Vse suhe sestavine pomešamo med seboj.

3. Jajca in sladkor stepamo, da se začne zmes peniti, nato dolijemo olje, premešamo ter dolijemo še mleko in rum.

4. Mokre in suhe sestavine zdaj pomešamo med seboj z električnim mešalnikom in testo vlijemo v pekač.

5. Pečemo 50 minut, nato biskvit ohladimo.

6. Obliv pripravimo tako, da stopimo maslo in segrevamo do vrelišča, nato vmešamo sladkor, kakav in vrelo vodo ter z metlico mešamo, da dobimo gladko zmes. Obliv pustimo stati približno 15 minut, da se začne strjevati, potem počasi oblijemo pecivo.

7. Napikamo z mandljevimi palčkami ali lističi in ponudimo.
ni podpisa
ni podpisa
Priporočamo še: Tako bo pečen kolač vedno brez težav zdrsnil iz pekača
Datum Objave: 3.9.2021 ob 08:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: