Staromodni šarkelj naših babic

Kolač, ob katerem podoživimo otroštvo. Ali ni čudovit?

Kvašen šarkelj: se še spomnite, kako je v babičini kuhinji ob praznikih zadišalo po tej sladici, v kateri so se skrivale v rumu namočene rozine in lupinica limone? Čeprav je sladek, se odlično poda k slanemu delu velikonočnih dobrot.

Priporočamo še: Prata po receptu mojstrice, ki je ob veliki noči speče neverjetnih 200 kilogramov

Za pekač premera 19–20 cm – ne bo poln, ker bo še narasel!

Kvašen šarkelj

  • vrečka suhega kvasa
  • 400 g bele moke
  • ščep soli
  • 80 g razmehčanega masla
  • 40 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 200 ml mleka
  • naribana lupinica bio limone
  • za dobro pest rozin
  • šilce ruma

Obliv

  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak (30 g)
  • žlica limonovega soka
  • užitno cvetje za dekoracijo

Priprava

1. Rozine namočimo v rum, če je po­trebno, dodamo tudi nekaj vode.

2. Pripravimo kvasec: od skupne količine odvzamemo 1 dl toplega mleka, primešamo kvas in žličko sladkorja ter posujemo z moko, le toliko, da prekrijemo površino. Ko se na moki pojavijo razpoke, je kvasec nared.

3. Razmehčano maslo, rumenjake in obe vrsti sladkorja penasto stepemo, proti koncu vmešamo še limonovo lupinico ter napite in dobro odcejene rozine.

4. Kvasec dodamo v moko, ki smo jo nekoliko posolili, pomešamo, nato pa vse skupaj, izmenično s preostankom mlačnega mleka, dodamo k masleno-jajčni zmesi in sproti vmešavamo.

5. Pekač za kolač premera okrog 20 cm dobro namastimo z maslom in posujemo z moko – odvečno stresemo ven, sicer bo ostala na površini šarklja, ko bo pečen.

6. Testo pretresemo v model, poravnamo in pustimo, da znova vzhaja.

7. Pečico vključimo na 200 stopinj. Po približno pol ure bo šarkelj nared za peko: peče naj se 20 minut, potem ga po potrebi prekrijemo s papirjem za peko ali folijo in pečemo še 20 minut.

8. Pečen naj kakih 10 minut počaka v modelu, nato ga preložimo na rešetko za ohlajanje.

9. Sestavine za sladkorni obliv stepemo z metlico in prelijemo po šarklju. Tik preden gre na mizo, ga okrasimo z užitnim cvetjem.

Na Deloindom.si: 6 idej za simpatične velikonočne pogrinjke

Priprava Neli Selan in Lea Sterle/Kult316

Fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed