Šunka v testu malo drugače
Odpri galerijo
A+ A-
Za vsakega jedca lahko naredimo svojo šunko v testu, združuje pa jih testena skodelica, v katero nasujemo hren.
Z namigi za najboljšo šunko v testu smo vam že postregli, imamo pa še to idejo, ki bo zagotovo navdušila jedce.
Sestavine
- 1 kg prekajene šunke
- kvasec: žlička sladkorja, 30 g svežega kvasa, malo vode
Testo
- 700 g moke
- jajce
- malo olja
- 5–6 dl tekočine (voda in mleko)
- sol
- jajce za premaz
Priprava
1. Šunko skuhamo, nato jo ohladimo in razdelimo na 4 primerljivo velike kose. Pripravimo kvasec: kvas zdrobimo, dodamo sladkor in malo vode. Dobro premešamo in pustimo, da kvasec naraste na vsaj dvojno količino.
2. Testo: moko presejemo in v sredino naredimo jamico. Vanjo damo jajce, olje, kvasec in tekočino. Moko ob robu posolimo.
3. Testo dobro zgnetemo in naredimo hlebček, nato ga razdelimo na 5 delov: 4 so večji in eden manjši, ta bo za hrenovo posodico.
4. Testo pustimo vzhajati približno 40 minut, nato vsak hlebček nežno razvaljamo na dvakratno velikost posameznega kosa šunke. Če je testa preveč, ga obrežemo in prihranimo, da bomo iz njega naredili pletenice.
5. Robove testa premažemo z razžvrkljanim jajcem in vanj zavijemo šunko. Tako naredimo tudi s preostalimi 3 deli.
6. Hrenovo posodo naredimo tako, da majhno posodico, ki je primerna za uporabo v pečici, obložimo s testom. Pomembno je, da jo namažemo z maščobo in obrnemo tako, da je na vrhu posode testo.
7. Šunko v testu pustimo počivati še 30 minut, nanjo položimo pletenico ali druge okraske in jo premažemo z jajcem. Vseh 5 delov zložimo na peki papir, ni treba v obliko, to naredimo na koncu.
8. Pečemo na 180 stopinjah 45–60 minut, po potrebi temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj. Nazadnje kompozicijo sestavimo na večjem pladnju in okrasimo z zelenjem ali pirhi.
Priporočamo še: Naravno barvanje pirhov z borovnicami
Fotografija: Uroš Hočevar
Datum Objave: 6.4.2020 ob 15:04