Šunka v testu malo drugače

Za vsakega jedca lahko naredimo svojo šunko v testu, združuje pa jih testena skodelica, v katero nasujemo hren.

Z namigi za najboljšo šunko v testu smo vam že postregli, imamo pa še to idejo, ki bo zagotovo navdušila jedce.

Sestavine

  • 1 kg prekajene šunke
  • kvasec: žlička sladkorja, 30 g svežega kvasa, malo vode

Testo

  • 700 g moke
  • jajce
  • malo olja
  • 5–6 dl tekočine (voda in mleko)
  • sol
  • jajce za premaz

Priprava

1. Šunko skuhamo, nato jo ohladimo in razdelimo na 4 primerljivo velike kose. Pripravimo kvasec: kvas zdrobimo, dodamo sladkor in malo vode. Dobro premešamo in pustimo, da kvasec naraste na vsaj dvojno količino.

2. Testo: moko presejemo in v sredino naredimo jamico. Vanjo damo jajce, olje, kvasec in tekočino. Moko ob robu posolimo.

3. Testo dobro zgnetemo in naredimo hlebček, nato ga razdelimo na 5 delov: 4 so večji in eden manjši, ta bo za hrenovo posodico.

4. Testo pustimo vzhajati približno 40 minut, nato vsak hlebček nežno razvaljamo na dvakratno velikost posamez­nega kosa šunke. Če je testa preveč, ga obrežemo in prihranimo, da bomo iz njega naredili pletenice.

5. Robove testa premažemo z razžvrkljanim jajcem in vanj zavijemo šunko. Tako naredimo tudi s preostalimi 3 deli.

6. Hrenovo posodo naredimo tako, da majhno posodico, ki je primerna za uporabo v pečici, obložimo s testom. Pomembno je, da jo namažemo z maš­čobo in obrnemo tako, da je na vrhu posode testo.

7. Šunko v testu pustimo počivati še 30 minut, nanjo položimo pletenico ali druge okraske in jo premažemo z jajcem. Vseh 5 delov zložimo na peki papir, ni treba v obliko, to naredimo na koncu.

8. Pečemo na 180 stopinjah 45–60 minut, po potrebi temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj. Nazadnje kompozicijo sestavimo na večjem pladnju in okrasimo z zelenjem ali pirhi.

Priporočamo še: Naravno barvanje pirhov z borovnicami
Fotografija: Uroš Hočevar
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana