Odprta Kuhinja

Suši spomladanski zavitki z zelenjavo

A+   A-
Riževi zvitki ali sušiji? Tokrat sva kar oboje združila v en recept!



Gre za vrsto kratkozrnatega riža, ki je rahlo lepljiv, ko je kuhan, kar je za vzhodno kuhinjo še posebno primerno, saj hrano jemljejo s palčkami, zato mora biti bolj kompaktna. Dobi se seveda tudi v naših trgovinah, le da ga je treba iskati na policah z eksotično prehrano. Kuhan je hitro – na šibkem ognju ga kuhamo 10 minut, nato pa še 15 minut pustimo počivati. V tem času popije odvečno vodo. Če delamo suši, ga nato še prelijemo s polivko iz riževega kisa, soli in sladkorja. To mu da značilni okus.

Za dva.

Sestavine


- 125 g riža za suši
- 2 žlici riževega kisa
- pol žličke soli
- pol žličke sladkorja
- listi riževega papirja za zvitke

Nadev
- mlado zelje
- korenček
- kumara
- mango
- rezine dimljenega lososa
- avokado
- list alge nori
- semena črnega sezama

Pomaka iz avokada
- pol avokada
- 2 žlici naravnega kokosovega jogurta
- 2 žlici sojinega mleka
- strok česna
- sok pol limone
- sol, poper po okusu

Priprava


1. Riž za suši skuhamo po navodilih na embalaži – zavremo s 350 ml vode, na šibkem ognju kuhamo 10 minut, nato pa še 15 minut pustimo počivati v pokriti posodi brez dviganja pokrova. Ko je riž kuhan, pripravimo polivko za suši: zmešamo 5 žlic riževega kisa, žličko soli in žličko sladkorja. Segrejemo, toplo vmešamo v kuhan riž in pustimo, da se pohladi.

2. Pripravimo pomako iz avokada: avokado razpolovimo in koščico odstranimo. Meso izdolbemo in damo v mešalnik, dodamo jogurt, mleko, sesekljan česen, sok limone in začinimo po okusu. Vse skupaj zmešamo do gladkega.

3. Pripravimo nadev: zelenjavo in mango narežemo na trakove, algo nori razrežemo s škarjami na trakove, dolge približno 10 cm.

4. Sestavimo zvitke: rižev papir potopimo v toplo vodo za približno 15 sekund, da se zmehča, nato ga prestavimo na čisto kuhinjsko krpo.

5. Na spodnjo polovico riževega papirja dodamo žlico riža. Pazimo, da pustimo robove proste, da bomo lahko zvili. Nato naložimo narezano zelenjavo – zelje, korenček, avokado, mango, kumaro. Dodamo še algo, dimljenega lososa in potresemo s sezamovimi semeni. Primemo spod­nji rob riževega papirja (najbližje sebi) in ga povlečemo navzgor čez nadev. Enako storimo še z desnim in levim robom. Nato zvitek zakotalimo stran od sebe, da se papir lepo sprime. Zvitek z ostrim nožem razpolovimo, da pokažemo notranjost.

6. Riževe zvitke postrežemo s pomako in takoj ponudimo.
Poizkusite še: Hitra jogurtova štruca, ki dolgo zdrži

Recept in fotografija: Vibrant plate
Datum Objave: 22.3.2019 ob 08:03

Več iz te teme:

brezmesne jedisushizavitki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja