Svinjska ribica s hrenovim nadevom: popolna velikonočna pečenka

Odpri galerijo
A+ A-
Svinjska ribica kot izpeljanka za velikonočni čas, polnjena s hrenom in ovita s pršutom.
Na pultu sem imel svinjsko ribico, in ko sem razmišljal, kako pripraviti ta kos mesa, da bo sovpadal z velikonočnim časom, sem dobil navdih v polnjeni svinjski ribici s suhimi slivami, ki jo običajno jemo okrog božiča. Vedel sem, da je treba uporabiti hren, vendar sem se moral še odločiti, kako naj ga vključim v to sestavljanko. Spomnil sem se na čas, ko sem delal v kuhinji: pogosto smo naredili mesno peno in že sem imel zamisel za polnilo svinjske ribice.
Svinjska ribica s hrenovim nadevom
- 600 g svinjske ribice
- 7 rezin pršuta
- 20 g naribanega hrena
- 1,5 dl belega vina
- 1,25 dl smetane za kuhanje
- beljak
- olje, maslo
- sol, svež poper, timijan
Priprava
- Svinjsko ribico očistimo (porežemo maščobo) in odrežemo oba konca, da dobimo enako debelino po vsej dolžini. Operemo in osušimo s papirnato brisačko.
- V ribico s tankim dolgim nožem po dolgem naredimo odprtino za hrenov nadev. S kuhalnico ali kakšnim drugim okroglim predmetom odprtino razširimo.
- Za nadev uporabimo meso, ki smo ga obrezali. Narežemo ga na koščke, stresemo v sekljalnik in dobro sesekljamo. Nato dodamo nariban hren, ščep soli in malo popra, beljak in smetano za kuhanje. Vse skupaj kar s sekljalnikom mešamo toliko časa, da dobimo pašteti podobno zmes.
- Hrenovo zmes naložimo v dresirno vrečko in nadevamo svinjsko ribico. Zdaj meso na zunanji strani rahlo posolimo in popopramo ter ga zavijemo v pršut. Po eno rezino pršuta damo najprej na vsak konec svinjske ribice, da zapremo odprtino. Tako preprečimo, da bi nadev med peko uhajal ven.
- Nato ribico ovijemo še s preostalimi rezinami pršuta.
- V večji ponvi stopimo žlico masla, dodamo svež timijan in nato svinjsko ribico na hitro popečemo z vseh strani. Zalijemo z belim vinom in pustimo, da se kuha v njem, dokler ne povre. Nato jo predenemo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo 15–20 minut.
Priporočamo še: Prata: recept in namigi mojstrice
Recept: Daniel Vincek
Datum Objave: 31.3.2024 ob 05:03