Odprta Kuhinja

Svinjska ribica s hrenovim nadevom: popolna velikonočna pečenka

Svinjska ribica s hrenovim nadevom (Foto: Daniel Vincek)
Odpri galerijo
A+   A-
Svinjska ribica kot izpeljanka za velikonočni čas, polnjena s hrenom in ovita s pršutom.

Na pultu sem imel svinjsko ribico, in ko sem razmišljal, kako pripraviti ta kos mesa, da bo sovpadal z velikonočnim časom, sem dobil navdih v polnjeni svinjski ribici s suhimi slivami, ki jo običajno jemo okrog božiča. Vedel sem, da je treba uporabiti hren, vendar sem se moral še odločiti, kako naj ga vključim v to sestavljanko. Spomnil sem se na čas, ko sem delal v kuhinji: pogosto smo naredili mesno peno in že sem imel zamisel za polnilo svinjske ribice.

Svinjska ribica s hrenovim nadevom

 • 600 g svinjske ribice
 • 7 rezin pršuta
 • 20 g naribanega hrena
 • 1,5 dl belega vina
 • 1,25 dl smetane za kuhanje
 • beljak
 • olje, maslo
 • sol, svež poper, timijan

Priprava

 1. Svinjsko ribico očistimo (porežemo maščobo) in odrežemo oba konca, da dobimo enako debelino po vsej dolžini. Operemo in osušimo s papirnato brisačko.
 2. V ribico s tankim dolgim nožem po dolgem naredimo odprtino za hrenov nadev. S kuhalnico ali kakšnim drugim okroglim predmetom odprtino razširimo.
 3. Za nadev uporabimo meso, ki smo ga obrezali. Narežemo ga na koščke, stresemo v sekljalnik in dobro sesekljamo. Nato dodamo nariban hren, ščep soli in malo popra, beljak in smetano za kuhanje. Vse skupaj kar s sekljalnikom mešamo toliko časa, da dobimo pašteti podobno zmes.
 4. Hrenovo zmes naložimo v dresirno vrečko in nadevamo svinjsko ribico. Zdaj meso na zunanji strani rahlo posolimo in popopramo ter ga zavijemo v pršut. Po eno rezino pršuta damo najprej na vsak konec svinjske ribice, da zapremo odprtino. Tako preprečimo, da bi nadev med peko uhajal ven.
 5. Nato ribico ovijemo še s preostalimi rezinami pršuta.
 6. V večji ponvi stopimo žlico masla, dodamo svež timijan in nato svinjsko ribico na hitro popečemo z vseh strani. Zalijemo z belim vinom in pustimo, da se kuha v njem, dokler ne povre. Nato jo predenemo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo 15–20 minut.

Priporočamo še: Prata: recept in namigi mojstrice

Recept: Daniel Vincek

Datum Objave: 31.3.2024 ob 05:03

Več iz te teme:

mesne jedivelika nočsvinjinapečenka

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.