
Krasen, krepak recept!
Sestavine
– 500 g svinjskega kareja brez kosti
– 100 g narezane slanine s poprom ali brez, sol
Nadev
– 100 g nasekljane čebule
– po 100 g na kocke narezanih bučk, rdeče, rumene in zelene paprike
– 50 g graha, 40 g stebelne zelene
– 200 g prosene kaše, 100 g sira, 3 jajca, 4 žlice moke
– sol, maslo
Priprava
1. Narezano čebulo spražimo na žlici masla, dodamo zelenjavo za nadev in pražimo 2–3 minute.
2. Proseno kašo operemo v mlačni vodi, jo odcedimo in dodamo k zelenjavi, posolimo ter zalijemo z okoli 8 dl vode. Kuhamo približno 20 minut, med kuhanjem večkrat premešamo.
3. Medtem pripravimo meso: kare narežemo na kakšnih 9 zrezkov, potolčemo in osolimo.
4. Skuhano kašo ohladimo in ji dodamo 3 jajca, 100 g na drobno naribanega sira in 4 žlice moke. S tem nadevom premažemo vsak zrezek in ga zvijemo.
5. Zvit zrezek ovijemo s slanino in prebodemo z zobotrebcem. Preostanek nadeva razporedimo po namaščenem okroglem glinenem pekaču premera 26 cm.
6. Mesne ruladice popečemo na maščobi, približno 2 minuti na vsaki strani, nato pa jih razporedimo po pekaču, ki smo ga napolnili z nadevom.
7. Pečemo približno 40 minut pri 200 stopinjah.
Recept: Tina Smodiš
Fotografija: Leon Vidic