Odprta Kuhinja

Svinjski medaljoni v poprovi omaki

Odpri galerijo
A+   A-
Svinjska ribica je odlična za pripravo medaljonov, saj je ravno pravšnje oblike – dolga in enakomerno debela.

 

 


Seveda odličen okus in legendarna mehkoba pripomoreta k temu, da se medaljoni zlahka znajdejo tudi na malo bolj slavnostno pogrnjeni domači mizi. Pot do teh mehkih in okusnih zalogajčkov ter obvezne slastne omake ni tako strma, kot bi si kdo mislil. Potrebujemo le dobro meso (midva vedno priporočava slovensko) in pol ure časa.

 

 

 

Svinjski medaljoni

 

 


  • 500 g svinjske ribice

  • žlica moke

  • 250–300 ml jušne osnove

  • 2 žlici masla

  • žlica zelenega popra

  • 2 vejici timijana

  • poper, sol


  •  

 

 

Priprava


1. Svinjsko ribico splaknemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnato brisačko.

2. Z ostrim nožem z mesa odstranimo srebrno kožico – konico noža zapičimo skozi kožico pri površini mesa in z dolgim gibom odrežemo trak tega tkiva. Tako nadaljujemo, da odstranimo vso kožico, saj se med peko ne bi zmehčala.

3. Ribico narežemo na enako debele medaljone, približno 2 cm.

4. Medaljone posolimo in popopramo z obeh strani.

5. Večjo ponev pristavimo na srednji do močan ogenj in vanjo vlijemo 2–3 žlice rastlinskega olja.

6. Ko se segreje, v ponev zložimo polovico medaljonov. Ne smemo je prenatrpati, drugače bo temperatura preveč padla in medaljoni bodo žalostno nezapečeni.

7. Medaljone pečemo na vsaki strani 2–3 minute, da se lepo zlato rjavo zapečejo.

8. Pečene prestavimo na krožnik in jih pokrijemo z aluminija­sto folijo, nato pa postopek ponovimo še z drugo rundo.

9. Ko so vsi pečeni, v ponev vržemo žlico masla in počakamo, da se raztopi.

10. Dodamo žlico moke in jo ob neprestanem mešanju temno popražimo.

11. V ponev vlijemo jušno osnovo, dodamo vejici timijana in stresemo žlico vloženega zelenega popra.

12. Vse skupaj kuhamo nekaj minut, da se omaka zgosti.

13. V omako vmešamo še drugo žlico masla, solimo po okusu in popopramo s sveže strtim poprom.

14. Medaljone vrnemo v omako in jih segrevamo kako minutko, nato pa postrežemo.

 

 

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: veselili se boste kuhanja prav vsak dan

 

Datum Objave: 27.9.2021 ob 08:09

Več iz te teme:

svinjski medaljonipoprova omakasvinjska ribicamesne jedisvinjina

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.