Odprta Kuhinja

Svinjski zrezki s kolerabo in jabolki

svinjina s kolerabo
Odpri galerijo
A+   A-
Da ne bi pozabili na to jed: gre namreč za klasično kombinacijo jesensko-zimskega obdobja, katere okusov so se posluževale že naše babice.

Tokrat kuhamo z Barbaro Remec, ki je izdala kuharsko knjigo Slastno iz korenin. ... kakor je povedala avtorica, so zvezde njene kuhinje gomolji in korenine: sladki krompir in rdeča pesa, za njima se prerivajo korenček, pastinak in hren, pa v tretji vrsti koromač, zelena, redkvica in črna redkev ter repa in koleraba. Prav slednja je ključen akter, ki s svojo sladkobo popestri svinjske zrezke. Za posebno noto, ki jed nekoliko povzdigne, pa je Remčeva poskrbela z jabolčnim vinom.

 

 

 

Sestavine za dva

 

 


  • 2 svinjska kotleta brez kosti (vsak 200 g)

  • 100 g dimljene slanine

  • 300 g kolerabe

  • 2 manjši jabolki

  • 5 g masla, žlica olja

  • 330 ml jabolčnega vina (cider)

  • sol, sveže mlet beli poper

  • 1/4 žličke mlete kumine

  • 1/4 žličke suhega timijana


  •  

 

 

Priprava


1. Kotleta oplaknemo in osušimo s papirnato brisačo. Z obeh strani ju začinimo s soljo, poprom in kumino.

2. Kolerabo olupimo in narežemo na enako velike kockice. Jabolki umijemo in razrežemo na krhlje, odstranimo pečke, muho in pecelj.

3. V večji ponvi na srednje močnem ognju stopimo maslo in segrejemo olje. Na njem opečemo meso z obeh strani, samo toliko, da porjavi. Napol pečeno meso prestavimo iz ponve na krožnik, pokrijemo z alufolijo.

4. V ponev damo narezano kolerabo, nekaj minut pražimo, da se začne mehčati. Nato dodamo še narezane jabolčne krhlje in rezine slanine. Po nekaj minutah vrnemo v ponev meso in zalijemo z jabolčnim vinom.

5. Prilivamo ga postopoma, saj se bo močno spenilo!

6. Nazadnje potresemo po sestavinah timijan. Ponev pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da se meso, koleraba in jabolka zmehčajo, omaka pa zgosti. To traja približno pol ure.

 

 

Priporočamo še: Zapečeni makaroni z omako iz sladkega krompirja


Recept iz knjige Barbare Remec: Slastno iz korenin

Fotografija: Nik Rajh

 

Datum Objave: 9.11.2020 ob 08:11

Več iz te teme:

jabolkakolerabaBarbara Remecsvinjski zrezkijabolčno vino

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja