Zapečeni makaroni z omako iz sladkega krompirja

To je lahko jed naslednjega dne, če vam sladki krompir ostaja.

Bogata in okusna jed Barbare Remec, katere glavna zvezda je omaka iz sladkega krompirja, še prepogosto spregledane sestavine pri nas. Preden se lotimo, olupimo krompir in začnemo s pirejem: na koščke narežemo 400 gramov tega gomolja in ga skuhamo v kropu skupaj s strokom česna, potem pa pretlačimo z maslom, mlekom in parmezanom, primešamo nasekljan timijan, rožmarin, žajbelj, peteršilj ter solimo in popramo. Zdaj pa nas loči le še nekaj korakov do zlato zapečenih makaronov.

Sestavine za 4 osebe

  • 200 g testenin
  • 1 + 2 žlici masla
  • 40 g krušnih drobtin
  • sol in poper
  • malo muškatnega oreščka
  • 400 g pireja iz pečenega sladkega krompirja
  • lonček sladke smetane
  • žlica paradižnikovega koncentrata
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 100 g dimljene mocarele

Priprava

1. Testenine skuhamo v slanem kropu po navodilih na embalaži. Odcedimo, dodamo žlico masla in premešamo.

2. V skledici zmešamo krušne drobtine z dvema žlicama zmehčanega masla, posolimo. To bomo najlaže storili kar s prsti, da dobimo masleni drobljenec.

3. V kozici na zmernem ognju segrejemo sladko smetano in ji primešamo pire iz sladkega krompirja. Dodamo še paradižnikov koncentrat, oljčno olje, nariban muškatni orešček, posolimo in kuhamo 5 minut, da se omaka malo zgosti. Nazadnje vmešamo še naribano dimljeno mocarelo. Pomešamo, da se sir stopi.

4. Kuhane testenine stresemo v pekač, prelijemo jih z omako in potresemo z maslenim drobljencem. Pečemo jih v pečici pri 180 stopinjah približno pol ure, da po vrhu pozlatijo.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: 7 odličnih kosil iz pečice

Recept iz knjige Barbare Remec: Slastno iz korenin

Fotografija: Nik Rajh

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed