Odprta Kuhinja

Ta dobra večerja: Maghlouba b Lahm – tradicionalna palestinska jed

Odpri galerijo
A+   A-
Prevrnjenka iz telečjega mesa, jajčevcev, riža in pinjol.


Sestavine (za 6 oseb)


- 1 kg jajčevcev
- 1 kg telečjega kareja
- ½ kg riža arborio
- 1 manjša glava česna, olupljeni celi stroki
- 100 g masla
- pest pinjol
- 2 večja paradižnika
- 3 korenji (olupljeni in narezani na kolobarje)
- dve celi olupljeni čebuli
- 4 kosi cimetovega lubja
- indijski kumin
- sol po okusu
- poper po okusu

Priprava


1. Olupite jajčevce – zadržite olupke. Jajčevce narežite na 1 cm debele rezine, posolite in pustite kakšno uro, da se spusti voda. Olupke in meso jajčevcev ocvrite v rastlinskem olju, da pozlatijo in odložite na prtiček, da vpije olje.

2. V dva litra vode dajte kuhati meso, paradižnik, korenje, čebuli, cimet in 2 žlički kumina. Posolite in popoprajte po okusu. Kuhajte eno uro, da bo meso skuhano in mehko.

3. Precedite juho in jo zadržite, odvrzite zelenjavo, razen korenja in začimb. Meso in korenje shranite za potem. Pinjole zlatorjavo prepražite na maslu.

4. Riž sperite vsaj trikrat s toplo vodo, da sperete škrob.

5. V posodo premera 30 cm po vrsti zložite: olupke jajčevcev, meso, stroke česna, ocvrte jajčevce, korenje, riž. Vse skupaj nežno prelijete z juho, ne delate lukenj v rižu, juha naj dva centimetra prekriva jed. Pokrijete, zavrite in takoj zmanjšate ogenj na minimum.

6. Kuhate 20 do 25 minut. Na koncu mora biti riž skuhan, ampak ne lepljiv. Tekočine ne sme biti več.

7. Jed odstranite z ognja, nanjo poveznite okrogel servirni krožnik in posodo hitro obrnite skupaj s krožnikom. Potolčite po posodi in jo dvignite.

8. Jed prelijete z maslom in prepraženimi pinjoli. Postrežite takoj. Zraven dodajte grški jogurt ali arabsko solato iz paradižnika, kumaric, sveže mete, limone, oljčnega olja in soli.

Recept: Libanonske meze v okviru projekta Ta dobra večerja
Fotografija: Nada Mihajlović/CNVOS
Datum Objave: 17.5.2019 ob 09:05

Več iz te teme:

rižjajčevcilibanonske mezeprevrnjenka

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja