Tako boste naredili najbolj kremno špinačo, ki je odlična priloga

Špinača je odlično živilo, ki telesu prinaša lepo zalogo vitaminov in drugih hranilnih snovi.

Če ste si kdaj ogledali kakšno epizodo risanke Popaj, gotovo veste, kako špinača krepi človeka. No, mišice vam po enem zelenem obroku pač ne bodo zrasle, boste pa za svoje telo naredili kar nekaj dobrega, če si boste za kosilo privoščili zeleno prilogo. Špinača namreč vsebuje veliko železa, vitamina K in C, pa še bi lahko naštevali.

Zaradi precej nevtralnega okusa lahko špinačo kombiniramo k marsikateri jedi. Pripravite lahko zamrznjeno, še bolje pa je, če si kot prilogo ob kosilu ali večerji privoščite kremno špinačo iz svežih listkov.

Ker vemo, da se špinača, ko jo sotiramo, skrči in potemni, smo našli takšen recept, kjer ohranimo čim več hranil, kot je le mogoče.

Sestavine

  • 200 g sveže mlade špinače
  • 2 žlici surovega masla
  • 2 žlici ribane čebule
  • 2 čajni žlički strtega česna
  • 2 žlici večnamenske moke
  • 120 ml mleka
  • 120 ml sladke smetane
  • pol skodelice ribanega parmezana
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
  • pol čajne žličke gorčičnih semen
  • ščepec kajenskega popra
  • pol čajne žličke soli
  • 1/4 čajne žličke kajenskega popra

Priprava

1. Špinačo najprej skuhamo tako, da zavremo vodo in vanjo dodamo špinačo. Ta naj bo v vodi le 15 sekund, nato jo odcedimo in takoj speremo s hladno vodo. Cedilo potresemo, da odteče čim več vode.

2. Špinačo nato osušimo tako, da jo z rokami pritisnemo ob cedilo, da izloči odvečno tekočino. Pustimo jo v cedilu in medtem pripravimo kremno omako.

3. V ponvi segrejemo maslo in dodamo čebulo in česen ter vse skupaj minutko segrevamo. Potresemo z moko in mešamo približno 3 minute ter pazimo, da se ne zažge. Nato vlijemo mleko in smetano, ki smo ju predhodno zmešali v kozarcu. Vse skupaj dobro premešamo in segrevamo 5 minut oziroma dokler se omaka ne zgosti. Znižamo ogenj na najmanjšo temperaturo in kuhamo še 2 minuti.

4. Nato v omako dodamo riban parmezan, muškatni orešček, gorčico, kajenski poper, sol in poper. Navsezadnje dodamo še špinačo in vse skupaj dobro premešamo.

Preberite še: Jabolčni ježki: kultna sladica več generacij – znova zanimiva

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed