Odprta Kuhinja

Tako dolgo mora vzhajati testo za pico

Prenosna plinska pečica za peko pic iz delavnice Uroša Koželja v Domžalah.
Odpri galerijo
A+   A-
Sprehodili smo se med slovenskimi izumi, v katerih lahko spečemo pico, poiskali namige za odlično testo, objavljamo pa tudi preverjeni recept.Če ste med bolj zagnanimi ljubiteljskimi peki in hkrati obožujete pice, ste brez dvoma slišali za prenosne črne pečice škotskega podjetja, ki so v zadnjem času pri nas postale pravi hit. Te pečice za domačo uporabo delujejo na lesne palete, les, oglje ali plin. Poskusili smo tako pice iz v tujini narejene črne pečice, poleg tega smo skupaj z Urošem Koželjem iz Domžal, ki že vrsto let izdeluje kamine, pečice in podobno, testirali še njegov najnovejši izum – pečico na plin, ki šele prihaja na tržišče.

Prenosna plinska pečica za peko pic iz delavnice Uroša Koželja v Domžalah.
Prenosna plinska pečica za peko pic iz delavnice Uroša Koželja v Domžalah.

Pica ali fokača?


Navadne, kuhinjske pečice, praviloma ne dosežejo tako visoke temperature kot prenosne, nalašč narejene za peko pic. V kuhinjski se pica peče okoli 10 minut, v namenski pa se čas peke skrajša na nekaj minut, saj te pečice, zasnovane samo za peko pic, dosežejo podobne temperature kot krušne peči.

»V tej pečici lahko spečeš še kaj drugega, denimo fokačo,« naš še k eni kultni, z Italijo povezani jedi, usmeri Uroš Koželj. Fokačo, kvašen ploščat kruh, lahko obložimo z različnimi nadevi: denimo s čebulo, češnjevimi paradižniki, rožmarinom in še čim ali pa jo, če želimo, samo pokapamo z mešanico vode, soli in oljčnega olja, ter spečemo.

Za obe dobroti, pico in fokačo, pa moramo poleg pečice in nadeva imeti še nekaj: primerno testo. Če boste izurjene picopeke vprašali za recept, bo skupni imenovalec vseh teh nasvetov verjetno čas, kajti testo je po mnenju mnogih priporočljivo začeti pripravljati dan, preden bomo pico spekli. Če bomo pekli z drožmi in imamo navado, da najprej pripravimo drožni nastavek, ta korak še za nekaj ur podaljša pripravo.

A ker smo se v zadnjem obdobju kar dobro zverzirali za peko kruha (takšnega z drožmi ali brez njih, kot tudi kruha brez gnetenja), tega, zakaj je treba peko pice načrtovati dan prej, ni treba posebej razlagati. Kvasu ali drožem je pač treba pustiti čas, da opravijo svoje delo.

Ko hlebčke oblikujemo, naj še enkrat vzajajajo.
Ko hlebčke oblikujemo, naj še enkrat vzajajajo.

Peko načrtujmo dan prej


Recept za testo, pri katerem za kilogram moke porabiš le drobec svežega kvasa, nam je že pred časom narekoval italijanski picopek Giovanni Santarpia, nato pa smo nekaj podobnega slišali tudi pri Gregi Ivančiču, izumitelju prenosne krušne peči na drva in plin, imenovane Glowen.

Če že omenjamo slovenske izume na tem področju: zanimivo iznajdbo najdemo v Stražišču pri Kranju, kjer je pred nekaj meseci začela delovati picerija DiDo. Njena posebnost je enakomerno ogreta pečica na drva z vrtljivim kolesom, tudi tu pa velja, da testo vzhaja dlje, preden gre v peč.

Bistvo preverjenega testa za pico je torej v tem, da se priprave lotimo dan prej, kajti celoten postopek traja nekako 20 ur, v tem času pa imaš s testom le nekaj kratkih minut dela. Še največ časa vzame začetno gnetenje testa, a tega smo vajeni tudi takrat, ko za pol kilograma moke porabimo celo vrečko suhega kvasa, kot je napisano na navodilih na embalaži.

Pazljivo z robovi!
Pazljivo z robovi!

Pica s ščepcem suhega kvasa


Pomembno: pripravo testa začnemo dan prej, kajti počivati mora približno 20 ur.

Za 6–8 oseb.

  • 1 kg moke (tip 400)

  • približno 650 g hladne vode

  • za noževo konico suhega kvasa

  • 1 zvrhana žlička soli

  • malo ostre moke (ko pice raztegnjemo)

  • malo oljčnega olja (za hlebčke, ko vzhajajo)


Priprava


1. Vse sestavine za testo (moka, voda, suhi kvas, sol) zmešamo zvečer, preden gremo spat. Dobro zamesimo! Količino vode uravnamo po občutku.

2. Oblikujemo hlebček, ga položimo v dovolj veliko posodo in pokrijemo s pokrovom. Takole na jesen, ko so noči že hladnejše, lahko testo pustimo do jutra na okenski polici.

3. Zjutraj iz vzhajanega s pekovsko kartico razrežemo testo. Z občutkom, da ne izrinemo zračnih mehurč­kov, oblikujemo hlebčke, težke približno 250 gramov.

4. Prelagamo jih v naoljen pekač z razmiki, saj bodo še vzhajali. Narahlo jih pokapamo z oljčnim oljem, pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo na sobni temperaturi do zgodnjega popoldneva.

5. Popoldne testo raztegnemo po površini, pomokani z ostro moko. Pozor: hlebčkov ne valjamo! Če bi testo zvaljali, bi v robu povozili vse zračne mehurčke, pica pa mora imeti dvignjen rob, zato robov ne pritiskamo oziroma jih pustimo na miru.

6. Obložimo jih po želji in jih spečemo v primerno ogreti pečici. Domačo pečico ogrejemo na vsaj 230 stopinj Celzija. Če pa imamo kje v bližini sodobno prenosno pečico, jo ogrejemo po navodilih proizvajalca in v njej spečemo pice!
Priporočamo še: Puhast italijanski kolač, narejen kar brez tehtanja
Datum Objave: 24.9.2021 ob 08:09

Več iz te teme:

picakvaspečice za pico

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.