Tako najlažje okrasimo piškote brez posebnih pripomočkov

Prazniki se bližajo, mi pa že pridno pečemo praznične piškote. S tem prelivom lahko okrasimo katero koli vrsto, pri tem pa se nam ni treba obremenjevati s pripomočki.

Kakšne piškote najraje pečete? Ker se približuje vrhunec leta, smo že začeli preizkušati, kateri recept se bo najbolj prilegel v prazničnih dneh in svojega najljubšega lahko izberete tukaj. Kar nekaj smo jih testirali, da popestrimo decembrsko vzdušje, pa smo se odločili tudi, da piškote okrasimo.

Priporočamo: Ježki, kroglice, bombice: 7 receptov, ki jih obožujete

Ko gre za okraševanje, imamo najraje beljakovo glazuro ali tako imenovani »royal icing«, ki se na piškotih posuši in pusti bele vzorce, črte ali zaplate. Kako lepi bodo piškoti, je malce odvisno od vaše umetniške žilice. Da pa bo končni rezultat kar najbolj estetski, smo za nasvet povprašali Neli Selan, inštruktorico kuharstva na Biotehniškem izobraževalnem centru, ki nas je spomnila na morebitne napake, ki jih lahko zagrešimo in nam prišepnila nekaj dragocenih nasvetov.

Za okraševanje po zgoraj omenjeni tehniki potrebujemo ravno prav gosto mešanico beljaka, sladkorja v prahu in limonovega soka. »Če bomo okrašene piškote uživali, je zelo pomembno, da so beljaki res sveži, še bolje pasterizirani. Slednje je danes že mogoče dobiti v večjih trgovinah,« nas je najprej opozorila Selanova. V nasprotnem primeru namreč tvegamo nevšečnosti, ki jih surova jajca lahko povzročijo našemu telesu. Naj spomnimo, da se pri pripravi glazure ne poslužujemo toplotne obdelave, z jajci pa vemo, da je potrebno biti previden.

»Za glazuro moramo vedno uporabiti sladkor v prahu in nikakor ne kristalnega,« nas nato pouči Neli. »Kristalni sladkor bo namreč povzročil sivo barvo in piškoti tako ne bodo estetski,« nadaljuje. Kakšno pa je pravo razmerje sladkorja, beljakov in limonovega soka?

»Limonov sok ni nujno obvezen, nam pa poleg dobrega okusa pomaga uravnavati gostoto glazure,« razloži sogovornica in pravi, da lahko namesto soka za redčenje uporabimo tudi vodo. »Recept pa je sicer zelo preprost,« nadaljuje, mi pa smo ga po njenem nareku zapisali spodaj. Dovolj ga bo za en pladenj piškotov.

Sestavine

  • 1 beljak
  • 200 do 230 g sladkorja v prahu
  • 2 do 3 žlice limonovega soka ali vode

Priprava

1. Vse skupaj zmešamo v posodici, dokler ne dobimo bele glazure. Za risanje bomo potrebovali teksturo zobne paste, ki jo bomo dobili po zgornji recepturi. Če pa glazuro želimo nanašati v večjih površinah, potrebujemo redkejšo. V slednjem primeru dodamo še nekaj dodatnih kapljic soka ali vode.

Preprosto, kajne? Potrebno pa je vedeti še nekaj stvari. »Glazura z beljakom se hitro suši, zato je najbolje, da jo vsake toliko dobro premešamo,« pravi Neli in razloži tudi, kako jo najlažje nanesemo na piškote. »Delo bo najbolj preprosto z dozirnimi vrečkami, če pa jih nimamo pri roki, lahko improviziramo s papirjem za peko, ki ga zvijemo v tulec, poljubno pa lahko konico tudi obrežemo in tako dobimo vzorec,« pove izkušena kuharica. Sicer pa lahko uporabimo tudi običajno vrečko za živila in ji na vogalu odrežemo luknjo.

Risanje ne bo prevelik zalogaj, potrebujemo namreč le mirno roko in malce potrpljenja, ko končamo, pa počakamo, da se glazura posuši. Slednjo pa lahko za dodatno popestritev tudi obarvamo. »V glazuro dodamo le nekaj kapljic poljubne barve za živila, najbolje pa je, če je ta naravna. Uporabimo lahko na primer pesin sok, spirulino, korenčkov sok in tako dobimo pisane glazure,« Na še nauči Selanova.

Oh, in še nekaj! Glazuro je najbolje nanašati na ohlajene piškote. Pa veselo peko!

Preberite še: 27-letna Klavdija z ganljivim projektom osrečuje otroke #pozitivnazgodba

Fotografija: Getty Images

 

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed