Odprta Kuhinja

Tako pravilno odprete penino, ne, da bi tvegali polite mehurčke

Odpiranje penine.
Odpri galerijo
A+   A-
Kmalu bo napočil čas, da se poslovimo od tega čudnega leta in novemu nazdravimo s kozarcem penine. Tri, dva, ena, pok in penina je pripravljena na serviranje!



Ena najbolj prepoznavnih in svetovno razširjenih prazničnih tradicij je gotovo odpiranje steklenice penečega vina v prvih sekundah novega leta. Pok zamaška in nazdravljanje s polnimi kozarci seveda sodijo zraven, nikakor pa si ne želimo politih mehurčkov. Do odštevanja v leto 2021 nas loči le še nekaj trenutkov in zadnji čas je, da se naučimo, kako odpreti steklenico penine brez polivanja in razbitih lestencev.

Šampanjec ali penina?


Tradicije se seveda razlikujejo od regije do regije, prav tako pa tudi steklenice mehurčkov, ki jim pritičejo. Najprej na hitro osvežimo spomin, kako vemo, s čim nazdravljamo. Prva pridelava penečega vina je povezana z imenom meniha benediktinca Dom (Domenico) Perignona, ki je živel v 17. stoletju v Šampanji. Dom naj bi prvi uporabil plutovinast zamašek, ga zavezal in tako preprečil, da bi se odmašil. Ker pa ni vedel, kakšna je prava količina dodanega sladkorja, mu je večina steklenic zaradi previsokega pritiska ogljikovega dioksida popokala. Druga razlaga pravi, da so prvo penino pravzaprav pridelali Angleži. Kakorkoli, ne glede na to, ali je bil Dom Perignon prvi ali ne, je zaslužen za kar nekaj pomembnih ugotovitev, ki so pripomogle k nadaljnjemu razvoju penin.

Čeprav za novo leto pogovorno vsi odpiramo šampanjec, so torej vse steklenice, ki niso bile pridelane v francoski pokrajini Šampaniji, pravzaprav peneče vino. No, ne glede na to, ali smo kupili šampanjske mehurčke ali kaj drugega, pri odpiranju zamaška ne bo razlike.

Da bo letošnje pokanje zamaškov čim bolj elegantno, si v spodnjih videih lahko ogledate, kako se pravilno lotiti prazničnega opravila. Zapomniti si moramo le nekaj korakov. Najprej z zamaška odstranimo folijo. Nato odvijemo žičko, a varovala ne odstranimo. Do poka pa nas nato loči le še nekaj previdnih zavojev zamaška in pok, penina je pripravljena, da jo postrežemo v pecljate kozarce.





No, če pa imate možnost penino odpirati na prostem, ste lahko tudi malce bolj drzni. Za zabavo dodajamo še nekaj videev, kako se odpiranja penine lotiti malce bolj dramatično in inovativno.




Preberite še: Osem odličnih slovenskih penin: katero izbrati

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 29.12.2020 ob 11:12

Več iz te teme:

šampanjecpeninaodpiranje penine

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.