Odprta Kuhinja

Tako preprost je recept za pire, ki ga je pripravljal z zvezdicami okronani chef stoletja

Recept za pire z Michelinovo zvezdico. (Foto: IriGri8/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Krompirjev pire je ena izmed tistih prilog, s katero ne moremo zgrešiti. Strežejo ga celo v najbolj znanih Michelinovih restavracijah.

Mislili bi si, da zna krompirjev pire pripraviti čisto vsak, a v resnici ni recepta, ki ga ne bi mogli vsaj malce zakomplicirati. In čeprav priloga iz zmečkanega krompirja izvira iz Velike Britanije, postane precej bolj delikatna, ko se njene priprave loti chef francoskega rodu. Francoska kuhinja namreč slovi po izjemni natančnosti, pa tudi precejšnjih količinah masla. In po teh dveh načelih se je pireja lotil tudi Joël Robuchon, ki je s to jedjo zaslovel po celem svetu, pri Gault&Millau pa so ga označili celo za chefa stoletja.

Nasvete kuharja s takšnim slovesom gre zagotovo upoštevati, zato naj vas že v samem začetku opozorimo, da preverite, ali imate na zalogi dovolj masla. V Robuchonovem receptu ga je namreč za polovico teže krompirja. Sicer pa poleg mleka in soli ne bomo potrebovali kakšnih posebnih sestavin. Za popoln končni rezultat je nekaj posebnosti tudi v zaporedju priprave, a brez skrbi, še vedno delamo eno najpreprostejših jedi na svetu. 

Nekaj pa je gotovo. Pire na Robuchonov način bo zagotovo pustil velik vtis na vseh prisotnih za mizo in morda zasenčil celo najbolj praznično glavno jed. Dodatnega koraka v pripravi, kjer pire, da postane res svilnate teksture, še enkrat pretlačimo čez cedilo, tako ne boste obžalovali.

Predvsem pa ne smemo pozabiti na maslo. Tega dodajamo v razmerju ena proti dva, kar pomeni 500 gramov na kilogram krompirja. Pozneje se je za splošni okus bolj uveljavil recept z 250 g masla na 1 kg krompirja. Ga je pa znameniti kuhar vedno pretlačil dvakrat.

Sestavine

  • 1 kilogram krompirja
  • sol
  • 500 g masla (ali 250 g masla)
  • 500 ml mleka

Priprava

  1. Neoplupljen krompir položimo v lonec, prelijemo z vodo in zavremo. Kuhamo približno 30 minut, dokler nož z lahkoto ne zapičimo v gomolj.
  2. Krompir odcedimo in olupimo, nato ga s pomočjo mlinčka za pire pretlačimo kar direktno v ponev.
  3. Ogenj nastavimo na srednjo jakost ter pire segrevamo približno pet minut, pri tem pa ga hitro mešamo, da se nekoliko osuši. 
  4. Nato dodamo maslo in toplo mleko ter vse skupaj čim hitreje mešamo, da dobimo fino kremasto teksturo. Solimo in ponovno premešamo.
  5. Za bolj delikatno teksturo krompir pred postrežbo pretlačimo še skozi cedilo.

image_alt
Trik, kako cel sladek krompir spečemo v pičlih 5 minutah

Datum Objave: 12.3.2024 ob 05:03

Več iz te teme:

hitro in preprostoprilogakrompir

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.