Odprta Kuhinja

Tako sami naredimo jušne kocke kot iz trgovine, a brez aditivov

Fotografija: Photosiber/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
V kuhinjskih shrambah gospodinjstev pogosto naletimo na jušne kocke, ki mnogim jedem poudarijo ali izboljšajo okus. A večina tistih, ki so kupljene v trgovini, vsebuje kar nekaj ne prav zdravega balasta.


Pri kuhanju mnogi uporabljamo jušne kocke, ki nam v jedeh pričarajo intenzivnejše okuse in nadomestijo dodatek marsikatere sestavine. S kockami prihranimo čas in hrani dodamo globino. Uporabljamo jih na podoben način kot suho začimbno mešanico in tako kar malce goljufamo.

S kockami seveda ne bi bilo nič narobe, če ne bi po večini vsebovale ogromnih količin soli, arom in aditivov, ki do našega zdravja niso nič kaj prijazni. Zato smo se tokrat odločili, da zalogo te priročne začimbe naredimo kar sami doma. Pripravili bomo prav takšne, kot jih sicer kupimo v trgovini, le da bomo vanje skrili le dobre sestavine, ki naših brbončic ne bodo prelisičile z ojačevalci okusov, temveč bodo jedem dodale tisto pravo moč.

Sestavine



  • 3 korenčki

  • 1 por

  • 2 korenini pastinaka

  • 2 korenini peteršilja

  • 1 čebula

  • 2 stroka česna

  • 1/2 zelene repe

  • 1/2 gomolja zelene in njenih listov

  • 1 korenina kurkume

  • pest sesekljanega peteršilja

  • sončnično olje

  • 80 g soli


Priprava


1. Najprej vso zelenjavo sesekljamo na majhne koščke in jo stresemo v segreto ponev. Dodamo sol in pražimo toliko časa, da spusti tekočino. Nato pokrijemo in kuhamo približno 8 minut, da se zmehča.

2. Zmehčano zelenjavo prestavimo v posodo z višjim robom in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Nato zmes preložimo na s papirjem za peko obložen pekač. Enakomerno jo poravnamo, da je površina ravna.

3. Pustimo, da se ohladi, nato vse skupaj za čez noč postavimo v zamrzovalnik. Zjutraj narežemo na kocke in vsako posamično zavijemo v aluminijasto folijo ali papir ter shranimo v zamrzovalnik.

4. Ko potrebujemo jušno kocko, jo odvijemo iz folije, prelijemo z vročo vodo in dodamo jedem.
Namig: Lahko dodamo tudi druga zelišča.

Preberite še: Tako pripravite domačo »vegeto« (suha in mokra različica)

Fotografija: Photosiber/Getty Images
Datum Objave: 28.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

juhe in enolončnicejušne kocke

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.