Takšna enolončnica z mesnimi kroglicami bo odgnala slab dan
Sestavine
Mesne kroglice
- 500 g mešanega mletega mesa
- 2 rezini kruha brez skorje (50–55 g)
- srednje velika čebula
- jajce (L)
- sol, poper, bio mešanica začimb
- malo suhega peteršilja, zelene
- ostra moka
Žličniki
- jajce (L)
- 50–60 g moke
- 1–2 žlički vode
In še
- 1,5 srednje velike čebule, 3–4 stroki česna
- 120 g gomolja zelene, 170 g zamrznjenega graha
- 2 večja korenčka
- lovorov list, sol, poper, bio mešanica začimb
- zvrhana žlička paradižnikovega koncentrata
- 1,5 zvrhane žličke moke, 2 ščepa rjavega sladkorja
- oljčno olje
Če juhica ni dovolj, priporočamo še: Punč kocke, ki bodo postale vaša stalnica med pecivi
Priprava
1. Kruh narežemo na kocke in namočimo v vodi. Čebulo na drobno sesekljamo in jo svetlo popražimo na 3 žlicah oljčnega olja. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.
2. Mletemu mesu dodamo ožet kruh, jajce, popraženo čebulo, sol, poper, bio mešanico začimb po okusu ter po pol žličke peteršilja in zelene.
3. Vse skupaj dobro pregnetemo. Oblikujemo približno 50-gramske kroglice (16 kosov) in jih rahlo povaljamo v ostri moki.
4. V ponvi segrejemo oljčno olje in na hitro popečemo kroglice: znotraj naj ostanejo surove. Preložimo jih na krožnik.
5. Novo čebulo na drobno sesekljamo. Korenje olupimo in narežemo na tenke kolobarje. Gomolj zelene prav tako olupimo in narežemo na srednje velike kockice.
6. V loncu segrejemo 0,75 dl oljčnega olja in dodamo čebulo, jo rahlo posolimo in zlato prepražimo. Ko se popolnoma zmehča, dodamo zeleno in korenje. Premešamo in na zmernem ognju pražimo nekaj minut, nato dodamo stisnjen česen in rjavi sladkor. Premešamo in počakamo le toliko, da česen zadiši, nato dodamo moko in paradižnikov koncentrat ter dobro premešamo, da se moka na hitro popraži. Dodamo grah in dolijemo 1,5 dl vode. Premešamo in po nekaj sekundah odstavimo z ognja.
7. Na vrh zelenjave položimo mesne kroglice. Dolijemo 0,7 litra vode, dodamo lovorov list, solimo, popramo, dodamo bio mešanico začimb, pokrijemo in vrnemo na ogenj. Ogenj povečamo, ko pa zavre, zmanjšamo in kuhljamo 40 minut. Enolončnice ne mešamo, samo lonec občasno nežno potresemo.
8. Pripravimo žličnike: jajce in moko dobro premešamo, da dobimo gosto zmes brez grudic. Dodamo še vodo. Zmes mora biti tako gosta, da počasi pade z žlice. Če je treba, dodamo malo več vode.
9. Po 40 minutah kuhanja dolijemo še 0,3 litra vroče vode in vkuhamo žličnike, ki jih oblikujemo s čajno žličko. Kuhamo napol pokrito še 20 minut. Če je treba, dolijemo še malo vode in začinimo po okusu.
Poizkusite še: Božanski krofi z robidovo marmelado in jajčno kremo