Odprta Kuhinja

Terina s šunko in jajci

Terina s šunko in jajci (Foto: Daniel Vincek)
Odpri galerijo
A+   A-
Tudi tako veličastno lahko deluje nekaj, kar je pravzaprav narejeno iz velikonočnih ostankov. Priprava je preprosta in ne moremo zgrešiti.

Za veliko noč se običajno pripravi velike količine hrane (mesa, hrena, jajc …). Po praznikih si vsega že malo naveličan, predvsem pa prenažrt. Da ne bi ostankov zavrgli ali da se nam ne valjajo še ves teden po hladilniku, lahko pripravimo terino iz šunke in pirhov. Dodamo lahko še nariban hren.

Pomembno je le, da ne pozabimo terine potolči ob pult, ko jo prelijemo z želatino, da se znebimo zračnih mehurčkov.

Terina s šunko in jajci

 • 0,5 kg kuhane šunke
 • 5 dl goveje juhe
 • 3 trdo kuhana jajca (pirhi)
 • korenček, lovorov list, 3 poprova zrna
 • 2 lista želatine
 • olje

Priprava

 1. Kuhano šunko narežemo ali nastrgamo in jo damo v govejo juho. Korenje naribamo in ga ravno tako damo v juhico. Vse skupaj kuhamo približno 15 minut, da se šunka in korenček zmehčata. Po 15 minutah precedimo in odložimo na stran.
 2. Model za terino obložimo s prosojno folijo za živila. Na dno modela damo malo mešanice mesa in korenja. Nanjo položimo olupljene pirhe. Jajca obdamo s preostalo zmesjo. Z občutkom pritisnemo z dlanjo, da se lepo poravna.
 3. Precejeno juho zavremo in vmešamo želatino (želatino prej namakamo nekaj minut v hladni vodi). V model vlijemo toliko tekočine, da je terina v celoti prekrita. Nekajkrat narahlo potolčemo z modelom ob pult, da gredo ven morebitni zračni mehurčki.
 4. Pokrijemo s prosojno folijo in postavimo v hladilnik za 4 ure oz. toliko časa, da se strdi. Najbolje pa je, da pustimo v hladilniku kar čez noč.
 5. Postrežemo s kakšnim odličnim kruhom in naribanim hrenom.

Priporočamo še: Beli boršč: čudovita velikonočna juha (VIDEO)

Recept: Daniel Vincek

Datum Objave: 1.4.2024 ob 06:04

Več iz te teme:

velika nočterinašunka

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.