Testenine s kroglicami presenečenja

Da ne bodo za večerjo spet špageti, poskusite testenine s kroglicami, ki jih tokrat ne bomo pripravili iz mesa. Tega bomo nadomestili z dvema sestavinama, ki obljubljata še več okusa.

Okrog klasike v kuhinji lahko tečejo besede v različne smeri, proti francoski kuhinji in maslenim omakam, receptom, ki so se zapisali v zgodovino iz neznanih razlogov, do najbolj prepoznavnih jedi, ki jih lahko naročiš praktično v vsaki restavraciji na svetu. Zame je bil vedno izziv vse te velikane spraviti v vegansko različico in nato veliko presenečenje, da je precej receptov v osnovi – veganskih.

Med najbolj popularne jedi spada recimo pomfri ali njegova različica krompirjev čips. Težko bi ugibali, kako se lahko takšna jed, ki je seveda veganska, pojavlja kot fast food, street food in tudi v boljših restavracijah, v supermarketih in ne nazadnje v vsaki povprečni domači kuhinji. Preden se je začela kampanja proti ocvrti hrani, ki da menda ogroža zdravje, smo na veliko kupovali friteze. Na svojo, kupljeno v duty free shopu, kar je bilo takrat znak prestiža, sem bila strašno ponosna. Kljub temu je končala kot žalosten odpadek iz gospodinjstva, žrtev moje nove prehranjevalne naravnanosti. Zanemarjena, od maščobe zlepljena mrežica se ni dala več očistiti.

Med top deset najbolj znanih jedi vsekakor spada pica. Podobno kot pomfri se pojavlja povsod, jedla sem jo v Indiji, Avstraliji in na Tihomorskih otokih. Manj znano je dejstvo, da je pica nastala kot ostanek testa od peke kruha, ki so ga premazali s paradižnikovo omako in pokapljali z oljčnim oljem ter spekli, da se vse porabi. Sir je prišel precej kasneje, vse drugo na pici je izum sodobne kuhinje. In seveda, osnovna pica je veganska.

Kdaj, če ne zdaj pripravljamo hladno juho, ki najde navdih v španskem gaspaču. Glavne sestavine so paradižnik, kumare, paprika in sredica belega kruha. Klasične jedi, ki so aktualne v poletnih mesecih, so tudi polnjene paprike, jajčevci in bučke. V osnovi nadevano z rižem, s tistim, kar se izdolbe, in bogato začinjeno, potunkano v gosto paradižnikovo omako.

In za konec, kaj bi kuhali, če ne bi nekdo izumil testenin. So bili to Kitajci ali Italijani, koliko je imel pri tem Marco Polo? Kadar ne vem, kaj bi kuhala ali, še bolj pogosto, kaj bi naročila v restavraciji, ki ni vegansko naklonjena, izberem testenine. Spet lahko rečem, povsod zanesljiva izbira, ne glede na tip restavracije. Da ne bojo za večerjo spet špageti, poskusite testenine z mesnimi kroglicami, znane kot meat balls. Res, v originalu niso veganske, zato se današnji recept potrudi ohraniti intenziven okus. Meni se zdijo ljudje, ki se nabašejo s testeninami in fižolom, za nekaj ur pomirjeni s svetom. To pa je nekaj, kar veganiziranemu klasiku doda zvezdico.

Klasične jedi, ki so aktualne v poletnih mesecih, so tudi polnjene paprike, jajčevci in buče.

Testenine s kroglicami iz fižola in šampinjonov

Za dva.

Kroglice

  • 250 g kuhanega mladega fižola v zrnju
  • 200 g šampinjonov
  • manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • pol žličke soli
  • žlica olja
  • 60 g ovsenih kosmičev
  • 2 žlici lanenih semen
  • 50 g orehov
  • origano
  • žlica sojine omake
  • poper
  • mlet čili
  • mleta dimljena paprika

Omaka

  • oljčno olje
  • česen
  • dva velika zrela paradižnika
  • sol in poper

In še

  • testenine

Priprava

1. Šampinjone nalistajte in popražite na čebuli in česnu. Solite in mešajte, da vsa tekočina izhlapi. Odstavite.

2. Ovsene kosmiče in lan v kavnem mlinčku zmeljite v moko.

3. V sekljalniku grobo sesekljajte orehe, dodajte šampinjone, sojino omako, poper, čili in dimljeno mleto papriko. Kratko zmeljite, ne preveč, nato dodajte dobro odcejen fižol. Če sekljalnik tega ne zmore, maso do konca pretlačite z vilicami. Ostati mora zrnata struktura. Postavite v hladilnik za deset minut ali še za dlje, morda za naslednji dan.

4. Za omako na olju popražite česen, drobno nasekljan paradižnik, solite in poprajte po okusu ter počasi dušite, da se paradižnik razpusti.

5. Skuhajte najljubše testenine in jih stresite na cedilo. V ponvi z neoprijemljivim dnom razgrejte malo olja. Oblikujte kroglice v velikosti oreha in jih rjavo popecite. Pečene preložite v vročo omako in takoj prelijte po testeninah.

Priporočamo še: Božanska zloženka iz sočnih breskev, ki jo pripravimo v 10 minutah
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed