Odprta Kuhinja

Testenine v paradižnikovi omaki

Odpri galerijo
A+   A-
Hitro pripravljeno.



Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine


- 400–500 g testenin (špagetov)
- 2 pločevinki vloženega paradižnika
- sol, poper
- manjša čebula, 3 stroki česna, oljčno olje

Priprava


1. Za omako narežemo čebulo in česen. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in začnemo pražiti. Ko se čebula že lepo razpusti, dodamo česen in pražimo le toliko časa, da zadiši.

2. Takoj prilijemo paradižnik iz pločevink, solimo, popramo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 10–15 minut.

3. Medtem v visok lonec nalijemo vodo. Ko zavre, jo solimo in v krop stresemo testenine. Kuhamo jih minuto manj, kot je zapisano na embalaži.

4. Omako po potrebi dodatno začinimo in prilijemo malo vode, v kateri se kuhajo testenine, če je treba, in v omako stresemo odcejene testenine.

5. Premešamo, potresemo s parmezanom in ponudimo z zeleno solato s trdo kuhanimi jajci.
Različica: To je osnovna omaka za mnogo različic. Če se vam da igrati skrivalnice z otroki, je v njej lahko nariban korenček, polno druge zanimive zelenjave (zelena, zelje), nekaj inčunov, tunina, sardine ... Če se kuha dovolj dolgo, dodatkov skoraj ni opaziti.

Naredimo vnaprej: Omako skuhajte vnaprej, seveda. Shranite jo v kozarce, zamrznite, lahko tudi vroče vložite v kozarce in pospravite v shrambo za mesece dolgo. Sveža se v hladilniku obdrži približno teden dni.

Ali veste: ... da paradižniku v Avstriji in Nemčiji ponekod še pravijo rajsko jabolko (der Paradiesapfel)? Star izraz se res umika novejšemu die Tomate, gotovo pa ga v svoji pošvedranščini ohran­jamo na naših tleh, kjer sočnemu rdečemu sadežu ne pravimo zlato jabolko (italijansko »pomo d'oro«), ampak preprosto paradajz. Razen ob meji, se razume.

Naslovna fotografjia: Krištof Koman

Poskusite še: Testenine z mladim sirom

Datum Objave: 18.12.2017 ob 14:12

Več iz te teme:

kosilovečerjatesteninehitro in enostavnoparadižnikomakašpagetiparadižnikova omaka

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.