Testenine v paradižnikovi omaki

Hitro pripravljeno.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine

– 400–500 g testenin (špagetov)
– 2 pločevinki vloženega paradižnika
– sol, poper
– manjša čebula, 3 stroki česna, oljčno olje

Priprava

1. Za omako narežemo čebulo in česen. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in začnemo pražiti. Ko se čebula že lepo razpusti, dodamo česen in pražimo le toliko časa, da zadiši.

2. Takoj prilijemo paradižnik iz pločevink, solimo, popramo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 10–15 minut.

3. Medtem v visok lonec nalijemo vodo. Ko zavre, jo solimo in v krop stresemo testenine. Kuhamo jih minuto manj, kot je zapisano na embalaži.

4. Omako po potrebi dodatno začinimo in prilijemo malo vode, v kateri se kuhajo testenine, če je treba, in v omako stresemo odcejene testenine.

5. Premešamo, potresemo s parmezanom in ponudimo z zeleno solato s trdo kuhanimi jajci.

Različica: To je osnovna omaka za mnogo različic. Če se vam da igrati skrivalnice z otroki, je v njej lahko nariban korenček, polno druge zanimive zelenjave (zelena, zelje), nekaj inčunov, tunina, sardine … Če se kuha dovolj dolgo, dodatkov skoraj ni opaziti.
Naredimo vnaprej: Omako skuhajte vnaprej, seveda. Shranite jo v kozarce, zamrznite, lahko tudi vroče vložite v kozarce in pospravite v shrambo za mesece dolgo. Sveža se v hladilniku obdrži približno teden dni.
Ali veste: … da paradižniku v Avstriji in Nemčiji ponekod še pravijo rajsko jabolko (der Paradiesapfel)? Star izraz se res umika novejšemu die Tomate, gotovo pa ga v svoji pošvedranščini ohran­jamo na naših tleh, kjer sočnemu rdečemu sadežu ne pravimo zlato jabolko (italijansko »pomo d’oro«), ampak preprosto paradajz. Razen ob meji, se razume.

Naslovna fotografjia: Krištof Koman

Poskusite še: Testenine z mladim sirom

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.