Odprta Kuhinja

Testeninska solata: 5 trikov, ki se jih morate držati, da bo odlična

Fotografija: olgna/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Tako bo testeninska solata vedno najboljša, ne glede na to, katere sestavine najraje vmešate vanjo.


Vročinski val se nadaljuje, prav tako naša želja, da se ob visokih temperaturah štedilnika v teh dneh malce izogibamo. Odlična rešitev za hladno kosilo so tako testeninske solate. Testenine pač skuhamo zjutraj ali zvečer, ko je vročina bolj znosna, nato pa lahko kosilo na nas počaka v hladilniku, dokler ne postanemo lačni.

Da bomo kljub lenobni pripravi uživali v res dobri jedi, velja preleteti nekaj napotkov. Obstaja pet pravil, s katerimi bomo poskrbeli, da bo testeninska solata okusna, sveža in v vseh pogledih naravnost odlična.

Prava izbira testenin


Dobra solata se začne s pravo izbiro testenin. V hladno testeninsko jed namreč ne sodi prav vsaka oblika. Najboljše se bodo odrezale manjše testenine, kot so na primer svedrci, metuljčki, polžki in pene. Njihova rebrasta struktura in luknje bodo omogočile, da se jih bodo druge sestavine dobro oprijele, prav tako pa ne bomo imeli težav, kako vse skupaj na en mah zajeti z vilicami ali žlico.

Pomembno je tudi, da jih pravilno skuhamo. Čeprav zagovarjamo, da je testenine treba pripraviti na zob, jih za solato velja kuhati minuto dlje, saj jih kasneje ne bomo dodatno segreli še z vročo omako. In seveda, ne pozabite na vodo, v kateri jih boste kuhali, izdatno soliti!

Začinite še tople testenine


Tako kot pri krompirjevi solati je tudi pri testeninski najbolje, da začinimo še toplo. Okusi se bodo tako bolj učinkovito povezali, prav tako pa nas ne bodo pestile zlepljene testenine, kot če bi jih najprej pustili počivati. S hladno vodo jih ne izpirajte v nedogled. Le na hitro jih splaknite in odcedite, nato pa je čas, da dodate vse ostale sestavine, ki si jih želite v solati.

Več olja, manj kisa


Čeprav si navadno želimo, da so solate osvežilno kisle, pri testeninskih zasledujemo bolj kremast okus. Zato ne pretiravajmo s kisom, raje dodajmo več oljčnega olja, majoneze ali smetane. Kisline razgradijo teksturo drugih sestavin in lahko se zgodi, da bo na koncu naša solata nekako razpadla in ne bo nič kaj mikavna.

Sestavine naj bodo sočne


Testenine med čakanjem v hladilniku vpijajo tekočine okoli njih, zato poskrbite, da v solato zmešate čim bolj sočne sestavine. Češnjevi paradižniki, kisle kumarice, kapre in podobni dodatki bodo tako najboljša izbira, prav tako pa bodo dodali kislo noto, ki bo nadomestila odsotnost kisa, ki smo jo priporočili zgoraj.

Zabelite jo dvakrat


Čeprav testeninsko solato najraje pripravimo vnaprej, bo še boljša, če jo, ko jo vzamemo iz hladilnika, še enkrat zabelimo. Seveda ni treba, da še enkrat ponovimo celoten postopek kot v prvem krogu priprave. Bo pa veliko spremembo naredila še kakšna kaplja oljčnega olja, morda žlica majoneze. Prav tako se bo v tem času solata segrela na ravno pravo temperaturo za uživanje.
Preberite še: Tedenski jedilnik: 5 hitrih kosil brez štedilnika

Fotografija: Kristen Prahl/Getty Images
Deloindom.si: Solata: kako pridelamo lastno seme
Datum Objave: 28.7.2022 ob 11:07

Več iz te teme:

testeninetesteninska solata

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.