To je ena najbolj priljubljenih jedi z jajci in paradižnikom

Kuhinje Sredozemlja si ne predstavljamo brez paradižnika. Čeprav je ta sadež novega sveta preplavil starega in ga skoraj ni več kotička na planetu, kjer ne bi bil dosegljiv, pa je prav v našem gastronomskem okolju največ receptov, ki jih je resnično treba poznati, ker so neverjetno uporabni.

Na koncu boste nekateri dejali: to je pa navaden sataraš, spet drugi, ki svoje navdihe iščete po instagramu, boste prepoznali šakšuko, tretji pa huevos rancheros. Pa naj kdo reče, da ta recept ni univerzalen: na toliko različnih koncih planeta, pa tako podobna zgodba. Tole je turška različica ali menemen. Pozna jo vsak, ki je bil kdaj v Istanbulu.

Menemen

  • 2 žlici oljčnega olja
  • žlica masla
  • majhna bela čebula
  • 3 srednje velike paprike, zelene, lahko pa tudi mešanih barv
  • 1/2 žličke sušene rdeče paprike v koščkih
  • strok česna
  • sol, poper
  • 4 veliki mesnati paradižniki
  • 5 jajc
  • dodatno: nasekljano zelenje peteršilja, sir (tipa feta), salama s papriko (sudžuk)

Priprava

1. Veliko ponev postavimo na ogenj, dodamo olje in maslo, ko se to stopi, na maščobo stresemo nasekljano čebulo in papriko, narezano na manjše koščke. Začinimo s kosmiči rdeče paprike in pražimo približno 5 minut, da nekoliko ovenita tako paprika kot čebula.

2. Primešamo nasekljan česen, malo pozneje pa še na koščke narezan svež paradižnik. Kuhljamo na srednje močnem ognju in občasno premešamo. Skoraj vsa tekočina, ki je v ponev prišla s paradižnikom, mora povreti.

3. Stepemo jajca in jih počasi vlivamo v ponev, vmes mešamo, a ne preveč silovito. Povečamo ogenj in menemen pražimo še največ dve minuti, beljak mora zakrkniti, ne sme pa se jed izsušiti, kajti kuhala se bo še nekaj minut za tem, ko ne bo več na ognju.

Namig: Jed je krepka sama po sebi, odlično pa se ujame z začinjenimi klobasami, blagim sirom in rustikalnim kruhom z debelo skorjo.

Povzela: K.C.R.
Naslovna fotografija: elena_hramowa/Getty Images

Priporočamo še: Navdušeni boste, kako vse lahko v kuhinji uporabimo sončnice (in to ni olje)
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed