Odprta Kuhinja

To je razlog, zakaj mleka ni dobro hraniti v vratih hladilnika

Fotografija: Charlotte May/Pexles
Odpri galerijo
A+   A-
Kje pa imate vi shranjeno embalažo mleka?


Mleko, polno kalcija, kalija, vitamina D in drugih pomembnih vitaminov ter mineralov, ki gradijo naše telo, je vedno na zalogi. Z njim pogosto kuhamo, saj lahko pripravimo nešteto dobrot: najbolj puhast kruh, mlečni riž, močnik in pire krompir, zato ga najraje pospravimo tako, da je pri roki. Običajno kar v vrata hladilnika. Ta predel je že zaradi višine najbolj pripraven za hranjenje tovrstnih embalaž. A to ni najboljša ideja, svarijo strokovnjaki.

Pravilno temperaturo lahko določimo s hitrim testom


Mleko moramo hraniti pri temperaturi med 0 in 5 stopinjami Celzija, je za portal Metro razložila Theresa Keane, strokovnjakinja, ki skrbi za varnost hrane. Živila, ki jih imamo v vratih hladilnika, so navadno izpostavljena temperaturnim nihanjem, prav tako je to področje praviloma manj hladno od notranjosti. Hrana se zato lahko hitreje pokvari, kar lahko posledično predstavlja tudi tveganje za zastrupitev. Ker vrata pogosto odpiramo, moramo biti pozorni na temperaturo v hladilniku. Še posebej pozorno pa je treba pregledovati ravno živila, shranjena v vratih.

Kot smo že omenili, mora biti mleko shranjeno na hladnem, optimalne pogoje pa lahko preverimo s preprostim testom. Embalažo primemo v roke. Če je tako hladna, da je ne moramo držati v dlaneh, je pravilno ohlajeno. V nasprotnem primeru ga moramo prestaviti. Najbolj priporočljivo je, da ga pomaknemo v ozadje police, kjer je najbolj hladno.

Da bo hladilnik pridno ohlajal, mu moramo pomagati tudi sami: ne smemo ga preveč založiti, saj tako omogočamo kroženju zraka. Prav tako pa je ključnega pomena tudi to, na katero mesto kaj pospravimo. Preberite več o pravilno pospravljenem hladilniku in katere sestavine ne smemo nikoli pospraviti vanj.
Preberite še: Zaradi tega videa boste jagode oprali povsem drugače kot doslej

Fotografija: Charlotte May/Pexles
Datum Objave: 4.5.2022 ob 11:05

Več iz te teme:

mlekohladilnik

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.