To morate poskusiti: zdrobov kolač none Uršule
Stara gostilna, v kateri kuhajo od leta 1876, je izlet v preteklost goriške kulinarike, kajti številni kuhinjski predmeti iz preteklosti so tu ponosno razstavljeni na stenah in drugod.
Pravzaprav stari in s kuhanjem tesno povezani predmeti zavzemajo vsak kotiček gostilne Alla Luna: na stenah so prostor našli nekdanji jedilniki, točilni pult krasijo lonci in lončki od vsepovsod, s stropa glavne jedilnice visijo zajemalke, pokrovke ... Že samo zaradi tega je gostilna videti kot muzej(ček) goriške gastronomije.
Več o gostilni Alla Luna si lahko preberete tukaj, spodaj pa je zapisan nadvse preprost in varčen recept za krasen kolač, ki ga v tej goriški gostilni še danes redno pripravljajo. Točno takšnega so pripravljale že naše babice, mi pa mu lahko z malo domišljije in dodatki narišemo malo bolj sodoben obraz, saj lahko zraven dodamo tudi čokoladno, sadno ali katero drugo kremo.
Zdrobov kolač none Uršule
Za 10 do 12 kosov.
- 1 l mleka
- 250 g pšeničnega zdroba
- 4 jajca
- 100 g masla
- 50 g sladkorja
- naribana lupinica 1 limone in 1 pomaranče
- 30 g rozin, namočenih v marsali (seveda lahko uporabimo rum)
- 20 g pinjol
Priprava
- Mleko zavremo in vanj vsujemo pšenični zdrob, premešamo in ga na zmernem ognju ter med mešanjem skuhamo. Odstavimo in ohladimo do mlačnega.
- Maslo penasto umešamo s sladkorjem, dodamo rumenjake, naribano lupinico citrusov in vse skupaj vlijemo v mlačen zdrob. Dodamo še namočene rozine in pinjole, ki smo jih v ponvi malo prepražili na suho.
- Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga nežno vmešamo v zmes.
- Model za peko obložimo s papirjem za peko in vlijemo zmes.
- Pečemo v pečici, ogreti na 180 ali 200 stopinj Celzija, toliko časa, da se lepo zapeče – to traja približno 40 minut.
- Ohladimo do mlačnega, razrežemo in postrežemo s pogreto marmelado (torej: marmelado damo v posodico, če je pregosta, prilijemo malo vode in pogrejemo na majhnem ognju), zraven pa se lepo poda tudi sadni kompot.
Priporočamo še: Prisluhnite Šokkastu in sodelujte v nagradnem žrebu za delavnico velikonočne potice