Odprta Kuhinja

To morate poskusiti: zdrobov kolač none Uršule

Zdrobov kolač none Uršule (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
Star družinski recept za preprost in poceni kolač, ki ga v goriški gostilni Alla Luna še danes redno pečejo. Obisk te gostilne nas je prijetno presenetil, naravnost očarala pa nas je ljubezen do starih receptov.

Stara gostilna, v kateri kuhajo od leta 1876, je izlet v preteklost goriške kulinarike, kajti številni kuhinjski predmeti iz preteklosti so tu ponosno razstavljeni na stenah in drugod.

Pravzaprav stari in s kuhanjem tesno povezani predmeti zavzemajo vsak kotiček gostilne Alla Luna: na stenah so prostor našli nekdanji jedilniki, točilni pult krasijo lonci in lončki od vsepovsod, s stropa glavne jedilnice visijo zajemalke, pokrovke ... Že samo zaradi tega je gostilna videti kot muzej(ček) goriške gastronomije.

Več o gostilni Alla Luna si lahko preberete tukaj, spodaj pa je zapisan nadvse preprost in varčen recept za krasen kolač, ki ga v tej goriški gostilni še danes redno pripravljajo. Točno takšnega so pripravljale že naše babice, mi pa mu lahko z malo domišljije in dodatki narišemo malo bolj sodoben obraz, saj lahko zraven dodamo tudi čokoladno, sadno ali katero drugo kremo.

Celestina Pintar in znameniti zdrobov kolač (Foto: Črt Piksi)
Celestina Pintar in znameniti zdrobov kolač (Foto: Črt Piksi)

Zdrobov kolač none Uršule

Za 10 do 12 kosov.

  • 1 l mleka
  • 250 g pšeničnega zdroba
  • 4 jajca
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja
  • naribana lupinica 1 limone in 1 pomaranče
  • 30 g rozin, namočenih v marsali (seveda lahko uporabimo rum)
  • 20 g pinjol

Priprava

  1. Mleko zavremo in vanj vsujemo pšenični zdrob, premešamo in ga na zmernem ognju ter med mešanjem skuhamo. Odstavimo in ohladimo do mlačnega.
  2. Maslo penasto umešamo s sladkorjem, dodamo rumenjake, naribano lupinico citrusov in vse skupaj vlijemo v mlačen zdrob. Dodamo še namočene rozine in pinjole, ki smo jih v ponvi malo prepražili na suho.
  3. Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga nežno vmešamo v zmes.
  4. Model za peko obložimo s papirjem za peko in vlijemo zmes.
  5. Pečemo v pečici, ogreti na 180 ali 200 stopinj Celzija, toliko časa, da se lepo zapeče – to traja približno 40 minut.
  6. Ohladimo do mlačnega, razrežemo in postrežemo s pogreto marmelado (torej: marmelado damo v posodico, če je pregosta, prilijemo malo vode in pogrejemo na majhnem ognju), zraven pa se lepo poda tudi sadni kompot.

Priporočamo še: Prisluhnite Šokkastu in sodelujte v nagradnem žrebu za delavnico velikonočne potice

Datum Objave: 21.2.2024 ob 06:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: