Torta tropikana

Karibi v grižljaju.

Za torto s premerom 26 cm.

Sestavine

Kokosov biskvit

– 5 beljakov, 150 g kokosove moke, 200 g sladkorja

Bananova krema

– 560 ml bananovega jogurta, 2 žlici sladkorja v prahu
– 200 ml sladke smetane za stepanje, 6 listov želatine

Mangova krema

– 560 ml mangovega jogurta, 2 žlici sladkorja v prahu
– 200 ml sladke smetane za stepanje, 6 listov želatine

Mangov žele

– zrel mango, 2 žlici sladkorja v prahu
– 6 listov želatine, voda

Priprava

1. Kokosov biskvit: beljake in sladkor stepemo v srednje čvrst sneg, nato pa z lopatico vmešamo še kokosovo moko.

2. Tortni model premažemo z maslom, na dno pa položimo papir za peko. Nanj vlijemo biskvitno maso in ga za 25–30 minut zarinemo v pečico, razgreto na 180 stopinj.

3. Ko se biskvit ohladi, ga prestavimo na tortno podlago, okoli njega pa zategnemo tortni obroč. Po notranji strani obroča nanesemo acetatno folijo, ki sega do biskvita.

4. Bananova krema: sladko smetano stepemo do čvrstega. Ko posodo obrnemo na glavo, mora smetana obstati.

5. V posodo čmoknemo jogurt in ga zmešamo s sladkorjem v prahu.

6. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo. Ožamemo jih in vržemo v kozico, ki jo pristavimo na majhen ogenj.

7. Mešamo, dokler se želatina popolnoma ne raztopi, nakar jo z električnim mešalnikom primešamo k jogurtu.

8. Na koncu k jogurtu nežno primešamo še stepeno smetano.

9. Bananovo kremo zlijemo v tortni obroč z biskvitom in postavimo v hladilnik, da se strdi.

10. Mangova krema: postopek priprave je do pičice kot pri bananovi kremi, le da namesto bananovega jogurta uporabimo mangovega.

11. Mangovo kremo zlijemo na strjeno bananovo kremo, nastajajočo torto pa vrnemo v hladilnik, da se strdi še ta plast.

12. Mangov žele: mango olupimo in obrežemo okoli koščice. Narežemo ga na koščke in fino zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo sladkor v prahu in dolijemo toliko vode, da znaša skupna prostornina 500 ml.

13. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo. Ožamemo jih in vržemo v kozico, ki jo pristavimo na majhen ogenj.

14. Mešamo toliko časa, da se želatina popolnoma raztopi, nakar jo z električnim mešalnikom primešamo k mangovi osnovi.

15. Z želejem prelijemo torto.

16. Torta mora zdaj v hladilniku pridno ždeti vsaj 6 ur, še bolje pa, da tam ostane čez noč.

17. Pred postrežbo jo okrasimo s koščki manga in španskimi vetrci, nato pa planemo nanjo.

Preverite še: Ocvrti lignji
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed