Odprta Kuhinja

Trend: obrnjene pite v mini različici

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Če je že pita obrnjena na glavo, lahko obrnemo tudi recept, kajne? Ta je zdaj glavni hit na družabnih omrežjih.


Veste, kaj imamo v mislih, če omenimo tarte tatin? Sliši se francosko in od tam tudi izvira, označuje pa piti podobno sladico slastnega videza, ki jo, preden je postrežena, obrnemo na glavo. Na ta način na krožnik serviramo prevrnjena karamelizirana jabolka v družbi karamele in listnatega testa, vse skupaj pa je videti in okusiti ravno tako slastno, kot se za kulten francoski recept spodobi.

Lahko si predstavljate, da je tortica nastala po nesreči in da si v resnici sestri Tatin, po katerih je imenovana, niti predstavljali nista, da bo manjša nezgoda v kuhinji postala znana po vsem svetu. Avtorici sta sladico prvič postregli leta 1880 v hotelu blizu Pariza, ko se jima je ponesrečila jabolčna pita, preobrat pa je hotelske goste popolnoma navdušil. Skratka, zmagovalna kombinacija testa, masla, sadja in sladkorja še danes slovi kot ena najbolj priljubljenih sladic, nobena skrivnost pa ni, da jo v poletnih dneh najraje srečamo ob kepici vaniljevega sladoleda.

Preprosta priprava in le nekaj sestavin


Čeprav gre za francosko specialiteto, pa priprava ni preveč zapletena. Od nas zahteva le nekaj sestavin, le malo slaščičarskih sposobnosti in samo dobro uro časa. Še preden pa se lotimo priprave, bomo malce na glavo obrnili tudi recept. Zapeljali ga bomo malce drugače in namesto ene velike pite pripravili več manjših – kot narekuje trend, ki v teh dneh preplavlja družbena omrežja.

Kulinarični blogerji namreč kot za stavo pripravljajo monoporcijske tarte tatine, ki so videti naravnost sanjsko in ekstremno prikupno. Nekateri so jabolka zamenjali za breskve, nektarine in podobne poletne sadeže, mi pa se bomo tokrat držali klasične izbire, pripravo pa poenostavili kar s pomočjo pekača za mafine. Tako bomo dobili šest majhnih sladičk, ki so enostavne za serviranje na poletnih piknikih, praznovanjih in drugih vrtnih druženjih.

Hitra in daljša različica


Verjetno nam ni treba poudarjati, da pravi francoski slaščičarji za tarte tatin sami pripravijo listnato testo, kulinarični navdušenci in slaščičarski laiki pa lahko brez sramu uporabimo kupljeno, ki je v trgovini na voljo v sveži ali zamrznjeni različici. Ta korak nam bo prihranil precej časa in skrbi, končni rezultat pa nikakor ne bo razkril, da smo udarili bližnjico. Pri zamrznjenem testu bodite pozorni le, da ga pravočasno vzamete iz zamrzovalnika in pred peko odtalite.

Avtorici sta sladico prvič postregli leta 1880 v hotelu blizu Pariza, ko se jima je ponesrečila jabolčna pita, preobrat pa je hotelske goste popolnoma navdušil. (Foto: Big Cat Corp - Stock Services/Getty Images)
Avtorici sta sladico prvič postregli leta 1880 v hotelu blizu Pariza, ko se jima je ponesrečila jabolčna pita, preobrat pa je hotelske goste popolnoma navdušil. (Foto: Big Cat Corp - Stock Services/Getty Images)

Mono pite tatin


Priporočamo, da poskusite tudi z drugimi vrstami sadja, na primer nektarinami, marelicami; kar ima dovolj kisline, da bo uravnotežila ta krasni karamel

Pri tem znamenitem receptu je nekaj zelo pomembno: ne smemo čakati, da se pita, pa če je monoporcijska ali ena sama, velika, ohladi v ponvi ali v pekaču. Sladkor se bo namreč začel strjevati, in to je recept za polom. Ko bomo vse skupaj obrnili na glavo, bo pol tortice padlo ven, pol pa jo bo še vedno viselo iz pekača in kos za kosom čmokalo na krožnik. Je pa to sladica tako gostega okusa, da nujno potrebuje zraven nekaj kremastega, mlečnega in lahkotnega, da jo uravnoteži, sicer zlahka postane zagatna. Če jo boste po vrhu posuli s kakim jedilnim cvetjem, jo bo to predstavilo v čisto novi podobi. Zares, za ta trend damo kar lepo palec navzgor.

Sestavine  • 3 jabolka

  • 200 g sladkorja

  • 2 žlici surovega masla

  • čajna žlička soli

  • pol ožete limone

  • 1 list listnatega testa


Priprava


1. Najprej olupimo in očistimo jabolka. Eno bo zadostovalo za dve tortici.

2. V kozici segrejemo sladkor in ga ves čas mešamo, dokler se ne spremeni v rjavi sirup. Dodamo žlico masla, premešamo, nato dodamo še sol in sok limone.

3. Zmanjšamo ogenj do minimuma in v kozico dodamo polovičke jabolk. Pomešamo, da jih karamela prekrije, in pustimo na ognju od 5 do 10 minut. Nato jabolka obrnemo.

4. Iz lista listnatega testa izrežemo kroge s premerom luknje v pekaču za mafine.

5. Polovice jabolk skupaj s karamelo razporedimo v pekač ter vsako luknjo zaključimo s krožcem listnatega testa.

6. Pečemo od 14 do 20 minut pri 230 stopinjah Celzija in takoj prevrnemo na pladenj.
Namig: če so jabolčne polovice prevelike za vdolbine pekača, jih seveda zrežemo na koščke in napolnimo z žlico.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: naše poletne klasike

Naslovna fotografija: Kaorinne/Getty Images
Datum Objave: 3.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

tarte tatinmono pite tatinobrnjena pitamini pita

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.